Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 09.09.2013.| 14:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U općini Novi Grad Sarajevo uskoro puštanje u rad postrojenja za fitodepuraciju

(Foto: Serda.ba)


U Eko kući –Park šume Mojmilo 3. i 4. septembra 2013. godine održana je radionica o tretiranju otpadnih voda pomoću biljaka tzv. sistemom fitodepuracije. Prisutnim polaznicima radionice su predstavnici italijanske organizacije "Kalipolis" prenijeli iskustva o fitodepuraciji, zatim načine planiranja i projektovanja sistema za fitodepuraciju te prezentirali postrojenje izgrađeno u Općini Novi Grad, na brdu Mojmilo , koje će 12. septembra biti zvanično pušteno u rad, saopšteno je na sajtu SERDA-e.

Fitodepuracija, kojom se nastoji pomoći riješavanju problema odvođenja otpadnih voda koje potiču iz stambenih objekata ili manjih poslovnih objekta (prodavnice, auto-praonice i slično), a koji nisu priključeni na javni kanalizacijski sistem, u evropskim se zemljama koristi više decenija, dok je kod nas još uvijek nepoznata i nezastupljena uprkos velikim ekološkim i ekonomskim prednostima.


Radionicu i izgradnju postrojenja za fitodepuraciju na brdu Mojmilo i drugi niz aktivnosti partnerski su u okviru projekta "Ljudi protiv Granica" ("People vs Borders") realizirali Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, Općina Novi Grad, Arhitektonski fakultet iz Sarajeva, Ministarstvo prostornog uredenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i italijanska organizacija "Kallipolis".

Ovim projektom se nastoji poboljšati i zaštiti prirodne resurse i resurse okoliša u Kantonu Sarajevo uz jačanje mogućnosti razvoja zahvaljujući kulturnoj razmjeni i interakciji zajednica prisutnih na ovom području.

Specifični cilj projekta jeste urbana i ambijentalna rekvalifikacija riječnog toka koji prolazi kroz četvrt Dobrinje i njegove okolice kao i uključenje u taj proces zajednica koje se nalaze na ovom području.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.