NavMenu

Obustavljena izgradnja Osnovne škole "6. mart" u Hadžićima

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 09.09.2013. 10:54
Komentari
Podeli

Iako su se učenici i nastavnici OŠ "6. mart" u Hadžićima nadali da će u ovoj školskoj godini ući u prostorije nove škole koja se gradi već dugo godina, od toga, kako sada stvari stoje, neće biti ništa.

Kako je rekla direktorica ove škole Dženana Alispahić, školska zgrada u kojoj su sada je pretrpana i imaju više od 1.200 učenika, a stalno pristižu i novi, prenosi portal sa-c.net.

- Za nas i naše učenike otvaranje nove škole bi mnogo značilo. Olakšalo bi nam posao, a djeci učenje. Mi sada imamo 54 odjeljenja i nastavnici se ne mogu posvetiti djeci onako kako bi željeli. U svim školama prosjek učenika je 450, a mi, po tom mjerenju, imamo tri škole pod jednim krovom - govori Alispahić.

Navodi i to da imaju najveći broj prvačića u KS i da su ih morali rasporediti u tri smjene. Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo kažu da je izgradnja objekta usporena i da se ne odvija planiranom dinamikom zbog nedostatka sredstava u kantonalnom budžetu.

- Od ukupno potrebnih 4,5 mil KM, do sada je osigurano 2,5 mil KM, a ta sredstva su u potpunosti realizirana do 24. juna ove godine. Do sada su urađeni grubi radovi, krovna konstrukcija, pokrivanje objekta i sportske dvorane, instalaterski radovi, ugrađena je podna hidroizolacija, termika podova i estrih, malteri, kao i molerski radovi po učionicama. Objekt je potpuno zatvoren fasadnom bravarijom - navode iz Ministarstva.

U budžetu KS za 2013. godinu planirana su sredstva iz novog kredita u iznosu od 500.000 KM za nastavak izgradnje. Kako do danas kredit nije odobren, tako je i nastavak izgradnje škole u Hadžićima upitan.

- Opštini Hadžići proslijeđena je ponuda firme "Džemotrans" iz Hadžića, koja je i izvođač radova, da kao svoj dio u sufinansiranju izgradnje iznađe novac u budžetu za čuvanje objekta do osiguranja sredstava za nastavak radova. Ministarstvo je za 2014. godinu planiralo sredstva za završetak izgradnje škole, kao i za nabavku opreme - ističu iz Ministarstva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.