NavMenu

Maglić jedna od najatraktivnijih destinacija za ljubitelje uspona

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 09.09.2013. 10:56
Komentari
Podeli

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Maglić je najviši vrh u BiH i jedna od najatraktivnijih destinacija koja tokom cijele godine privlači ljubitelje uspona, ali i ostale zaljubljenike nedirnute prirode kako iz naše države, tako i inozemstva. Prelijepi pejzaži i bogatstvo endemičnim biljkama ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Planina s 2.386 metara nadmorske visine udaljena je od Tjentišta (općina Foča) oko 15 kilometara i do njenog vrha je moguće doći iz tri pravca od kojih svaki zahtijeva poseban oprez.

Član Planinarskog društva "Treskavica" i zaljubljenik prirode Ejub Fako kaže da je ljepotu Maglića teško riječima opisati, ali i upozorava da doza opreza uvijek mora postojati.

On kaže da je prvi, i najlakši, pravac s Trnovačkog jezera (1.517 metara nadmorske visine) prilagođen mogućnostima svih ljubitelja prirode, a do vrha Maglića može se doći za oko četiri sata laganog hoda, uz sipar iznad jezera.

Drugi pravac je s obližnjeg Vučeva, s poznatog izletišta Dernečište tzv. poštanskom stazom koju je 1976. godine uradilo PD "BH Pošte", složeniji je i ima četiri sajle uz pomoć kojih se može doći do vrha.

- Treća staza vodi s Prijevora na vrh Maglića, najekstremnija je, najteža. Sajle na tom dijelu nisu popravljene već više od dvedeset godina. To je sad adrenalinska staza namijenjena isključivo za iskusne planinare - kazao je Fako.

Do Dernečišta i Prijevora može se doći i osobnim automobilom, preko Dragoš-sedla, odakle se pruža najljepši pogled na vodopad Skakavac i prašumu Perućica, a tu je i grob narodnog heroja i potpredsjednika AVNOJ-a Nurije Pozderca.

Maglić je dinarska planina na granici BiH i Crne Gore, oko 30 km jugozapadno od Foče. Najviši vrh planine je Veliki vitao (2.396 m) u Crnoj Gori, dok je na bosanskoj strani planine najviši vrh Maglić na 2.386 metara nadmorske visine.

Planina je omeđena rijekom Sutjeskom na zapadu, planinom Volujak na jugozapadu, rijekama Drinom i Pivom, odnosno platoom planine Vučevo na sjeveroistoku te crnogorskom planinom Bioč na jugoistoku.

Maglić je obrastao bukovom i crnogoričnom šumom. Gornja šumska granica je na oko 1.600 m, a iznad te visine je plato s pašnjacima i brojnim grebenima i visovima.

Maglić je u sastavu Nacionalnog parka "Sutjeska" u kojem je i prašuma Perućica, najveća u Evropi i puna endemičnih biljaka.

- Tu postoje tri - četiri vrste crnog bora koji samo rastu u podnožju Maglića, u prašumi Perućica te bor krivulj kojim je obrastao cijeli Maglić - kazao je Fako.

Ove godine Nacionalni park "Sutjeska", Trnovačko jezero i vrh Maglić posjetilo je oko šest i po hiljada planinara i ljubitelja prirode iz cijelog svijeta.

Na Trnovačkom jezeru, Prijevoru i Dernečištu zainteresiranim ljubiteljima prirode na raspolaganju su šatorski kampovi te hotel "Mladost" u Nacionalnom parku "Sutjeska".

- Svi koji posjete Trnovačko jezero i Maglić prođu dijelom prašume. Moguć je i eksluzivni prolazak kroz prašumu Perućica, uz novčanu naknadu i u pratnji profesionalnog vodiča. Tu se moraju strogo poštovati pravila - kazao je Fako.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala www.klix.ba od 08.09.2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Zdravstvo

Zdravstveni turizam cvjeta u BiH, ljekari savjetuju oprez

Za razliku od administracije koja za vrijeme praznika slobodne dane provodi s obitelji, privatni liječnici, stomatolozi, kozmetičari, frizeri u BiH imaju pune ruke posla, i to ponajviše zahvaljujući dijaspori. Tako već početkom prvih proljetnih praznika, u vrijeme Uskrsa i Bajrama, mnogi bh. građani koji žive u inozemstvu će se sami ili s obitelji uputiti na tjedan dva u svoju matičnu domovinu ne samo kako bi posjetili rodbinu, već

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.