NavMenu

Pri kraju radovi na uređenju izvorišta "Grudsko vrilo" u Grudama

Izvor: eKapija Subota, 07.09.2013. 12:46
Komentari
Podeli

Radovi na uređenju izvorišta "Grudsko vrilo" su pri kraju, saopšteno je na sajtu općine Grude..

Sanacija i rekonstrukcija vodozahvata "Grudsko vrilo" se izvodi prema ranije urađenom i inoviranom projektu.

Glavni investitor projekta je Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, a općina Grude je suinvestitor. Radove izvodi građevinsko poduzeće "MIV" iz Gruda, a nadzor obavlja "Gradstil" takođe iz Gruda. Ukupna predračunska vrijednost investicije je oko 80.000 KM.

Sanacija i rekonstrukcija podrazumijeva zaštitne mjere definirane elaboratom zaštite podzemnih voda izvorišta "Grudsko vrilo", kao i neposrednog prostora oko vodozahvatnih objekata. Realiziranjem ovog inoviranog projekta zaštite podzemnih voda "Grudskog vrila", pomoći će se u očuvanju postojećeg kvaliteta podzemnih voda i osigurati uvjete za sprječavanje bilo kakvih zagađenja.

U užoj zaštitnoj zoni koja se uspostavlja na lokalitetima vrila, nalaze se vodozahvatni objekti kao i drugi objekti koji su funkcionalno vezani za vodozahvat i dalji transport vode. Zona neposredne zaštite, sukladno važećim propisima o zaštiti voda, je zona najvišeg režima zaštite te mora biti osigurana zaštitnom ogradom i u njoj se može dozvoliti pristup samo ovlaštenim osobama.

Rekonstrukcija i sanacija starih mlinica i ostalih starih građevina biće predmet posebnog projekta koji bi trebalo da se realizuje u bliskoj budućnosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.