NavMenu

Najmlađi vinar u Hercegovini

Izvor: RTS Petak, 06.09.2013. 13:38
Komentari
Podeli

Aleksandar BerakAleksandar Berak

Podneblje Hercegovine pogodno je za uzgoj vinove loze, a vrijedni Hercegovci stvorili su sorte od kojih se dobija izvrsno vino. U ovom poslu se odlično snašao dvadesetšestogodišnji Aleksandar Berak iz Trebinja, najmlađi vinar u Bosni i Hercegovini.

Duga porodična tradicija vinarstva bila je tu i samo je trebalo iskoristiti pruženu šansu, kaže Aleksandar Berak iz Trebinja, najmlađi vinar u Bosni i Hercegovini.

On kaže da je kao dječak radio sa ocem u vinogradima i podrumu i tako zavolio ovaj posao.

- Prije osam godina otac i ja smo počeli sa proizvodnjom tri hiljade litara vina, da bi danas naši kapaciteti dosegli 25.000 litara - kaže Aleksandar, dodajući da u njihovim vinogradima uzgajaju autohtone sorte vinove loze od kojih proizvode vina "žilavka", "vranac", "šardone", "Merlo" i rujno vino.

Porodica Berak važi za jednu od najstarijih u Trebinju, što jasno pokazuje koliko je duga tradicija proizvodnje vina i uzgoja vinove loze u ovom kraju. Beraci posjeduju oko 25.000 čokota, od kojih je 500 autohtonih sorti kadarun, surac, plavka i radovača od kojih se pravi rujno vino.

- To je specifično vino i mi ga proizvodimo na isti način kao što su to radili naši preci - kaže Aleksandrov otac Tomislav.

U atraktivnom ljetnikovcu podrum "Berak" organizuje degustacije vina uz nezaobilazni domaći sir i pršut.

Mladi Bojan Drašković kaže da kad god se sa svojim društvom zaželi lepog ambijenta i dobre kapljice navrati u ovaj podrum, dok Ruskinja Natalija Ševčenko iz jedne moskovske turističke agencije kaže da je jedna od značajnijih destinacija ruskog turizma Hercegovina, posebno Trebinje, poznato po svojim vinima i da svi njihovi klijenti žele da ih probaju.

Osim vinarije "Berak" u Trebinju postoji više vinskih podruma koji se bave proizvodnjom kvalitetnih vina, kako za domaće tako za inostrano tržište. U bogatoj turističkoj ponudi grada vinski turizam zauzima posebno mjesto, pa se s pravom može reći da je Trebinje grad vina.

Turistička radnica Dragana Ivanković podsjeća da je sve više turista koji svakodnevno posjećuju vinske podrume, kako grupno tako individualno.

- U poslednje vrijeme atraktivne su organizovane posjete turista sa kruzera koji dolaze sa hrvatskog i crnogorskog primorja - kaže Ivanković.

Trebinje iz dana u dan postaje sve prepoznatljivija i poželjnija destinacija kad je u pitanju vinski turizam.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta Radio televizije Srbije od 5. septembra 2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.