NavMenu

FVO inspektori dolaze uskoro u BiH

Izvor: Nezavisne novine Petak, 06.09.2013. 12:10
Komentari
Podeli

Predstavnici Kancelarije za veterinarstvo BiH i Kancelarije za hranu i veterinarstvo Evropske komisije iz Dablina (FVO) će između 10. i 15. septembra održati video-konferenciju, nakon čega će biti poznat termin dolaska njihove inspekcije u BiH.

Ljubomir Kalaba, direktor ove institucije, je rekao kako smatra da će evropski inspektori doći u veoma kratkom roku, jer su nedavno ispunjeni i posljednji dodatni upitnici iz predviđenog Protokola FVO.

- Datum dolaska predstavnika FVO je od izuzetenog značaja za pet mljakara u BiH koje, zajedno s Kancelarijom za veterinarstvo BiH i ostalim nadležnim institucijama, proteklih nekoliko mjeseci rade "punom parom" kako bi svi uslovi Protokola za izvoz mlijeka na evropsko tržište što prije bili ispunjeni - rekao je Kalaba.

On je precizirao da su resorna entitetska ministarstva na početku postupka za ispunjavanje uslova za izvoz u EU kandidovala: "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice, bihaćki "Meggle", sarajevski "Milkos", mljekaru "Zott" iz Gradačca i "Mljekaru Livno", koja je aplicirala za izvoz sira.

On je dodao da su, od kada je 24. maja ove godine Kancelarija za veterinarstvo BiH započela ovaj posao, izvršili mnogo obaveza kako bi izvoz mlijeka u EU bio omogućen.

BiH je bila najveći izvoznik mlijeka u Hrvatsku prije njenog ulaska u EU. U BiH je na godišnjem nivou tržišno plasirano, odnosno otkupljivano, 200 miliona litara mlijeka, a čak četvrtina ovog iznosa bila je usmjerana ka hrvatskim prerađivačima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.