Izvor: Nezavisne novine | Petak, 06.09.2013.| 10:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Povećanje penzija u FBiH nije realno

(Foto: I.Vukša)

Direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić izjavio je da prihodi koje ovaj fond ostvaruje i koji se realno mogu očekivati ne daju optimizam da penzije u Federaciji BiH mogu biti povećane.

Prema njegovim riječima, za povećanje od 10%, koliko traže penzioneri u FBiH, potrebno je dodatnih 14,5 mil KM mjesečno ili oko 170 mil KM godišnje.

Krnjić je za "Oslobođenje" rekao da u Federalnom zavodu PIO/MIO u posljednje dvije godine postoji trend kontinuiranog deficita od jedan do dva odsto mjesečno, što je dovelo do kumulativnog deficita od 77 mil KM.

On je ukazao i na trend neredovnog plaćanja doprinosa iz budžeta.

- Zapadnohercegovački kanton već ima neplaćenih doprinosa za PIO iz 2007, 2009. i cijeli dosadašnji dio 2013. oko 11 mil KM, iako su isplatili neto plate, drugi kantoni su prešli na isplatu neto plata, pa za sedmicu-dvije plate doprinose za PIO i pitanje je vremena kada će se "dosjetiti" da preskoče doprinose za neki mjesec - naveo je Krnjić.

On je dodao da i zdravstvene ustanove, naročito neki veći klinički centri, duguju desetine miliona, kao i nekoliko opština.

- Postavlja se pitanje kako su banke pustile i puštaju plate bez doprinosa i šta radi Poreska uprava FBiH - zaključio je Krnjić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.