NavMenu

Kompanije iz BiH izlažu na sajmu prehrambene industrije u Istanbulu

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.09.2013. 14:54
Komentari
Podeli

IstanbulIstanbul

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) organizirala je i sufinasirala kolektivni natup bosanskohercegovačkih kompanija na 21. međunarodnom sajmu prehrambene industrije i pakiranja hrane World Food - GIDA koji je počeo danas u Istanbulu i traje do 8. septembra.

Na zajedničkom štandu Bosne i Hercegovine, ukupne površine 99 kvadratnh metara, svoje proizvode predstaviće sedam kompanija koje su prepoznale šansu za plasman svojih proizvoda na tržištu Turske, javila je BHRT.

To su kompanije "Meggle" Bihać (vrhnja za kuhanje, bešamel i šampinjon sos), "ZDI produkt" - Junita, Široki Brijeg (mesne prerađevine), Udruženje proizvođača sira u BiH, "Milkos" Sarajevo (mlijeko i mliječne prerađevine, sir tipa feta), "Elmar" Trebinje (eterična ulja, ljekovito i aromatično bilje), "Elmar Aroma Care" Bileća (prirodna kozmetika), te "Halilović" Sarajevo (eterična ulja, ljekovito i aromatično bilje, žitarice).

Pored kompanija-izlagača na ovom sajmu učestvuju i četiri naše. kompanije u svojstvu posjetitelja, i to "Perutnina Ptuj" Srbac (mesne prerađevine), "Mlijekoprodukt" Kozarska Dubica (mlijeko i mliječne prerađevine), "Plantago" Banja Luka (čajevi) i "Terra Sana" iz Sanskog Mosta (ljekovito bilje, eterična ulja).

Sajam World Food - GIDA ubraja se među najznačajnije međunarodne sajmove iz oblasti prehrambene industrije u Turskoj koja ima oko 77 miliona stanovnika, što je svrstava na 17. mjesto u svijetu po veličini tržišta.

Cijene domaćih prehrambenih proizvoda su prilično visoke, pa se uvoz hrane u Turskoj povećava iz godine u godinu.

Posebno je primjetno povećanje potražnje za zdravom hranom, energetskim pićima, gotovim jelima, organskim proizvodima, jagodičastim i bobičastim voćem, prirodnom kozmetikom i sl.

Također, na ovom sajmu izlažu najveće turske, ali i međunardone kompanije iz oblasti prehrambene industrije.

Finansijsku podršku u organizaciji kolektivnog štanda BiH ovog puta su pružili USAID/Sida FARMA projekt i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz VTKBiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.