Izvor: eKapija | Utorak, 03.09.2013.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Strategija reforme penzionog sistema u FBiH upućena Vladi na usvajanje

(Foto: b)

Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije BiH (FBiH) na jučerašnjoj sjednici, kojoj je prisustvovao i premijer FBiH Nermin Nikšić, prihvatilo je Prijedlog strategije reforme penzionog sistema u FBiH i uputilo ga Vladi FBiH na usvajanje, prenosi BHRT.

Strategiju je obrazložio federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber koji je istakao da se radi o parametarskoj reformi postojećeg penzionog sistema u FBiH, odnosno jačanju postojećeg sistema međugeneracijske solidarnosti u cilju dugoročne socijalne i finansijske održivosti.

Najbitnija promjena u odnosu na postojeći sistem, pojasnio je Čamber, jeste izmjena načina obračunavanja penzionog osnova kroz bodovni sistem, odnosno uvođenje redovnog i transparentnog usklađivanja penzija po osnovu bodovanja umjesto sadašnjeg sistema koeficijenta.

- Bodovnim sistemom definiraju se imovinska prava kroz evidentiranje bodova. Za osobu koja zarađuje prosječnu plaću, obračunava se jedan bod za svaku godinu. Do odlaska u penziju, uposleniku se iznos utvrđuje na način da se ukupan broj bodova ostvaren u radnom vijeku množi sa vrijednošću općeg boda. Startna, prva vrijednost boda, izračunat će se na način da prve penzije po bodovnom sistemu ne odstupaju od zadnjih penzija utvrđenih po starom sistemu - kazao je Čamber.

Federalni ministar finansija Ante Krajina ocijenio je da se radi o dobrom materijalu koji je ponudio analizu postojećeg stanja, te ciljeve i pravce djelovanja, a zaključak je da u ovom trenutku nisu moguće radikalnije promjene.

Delegacije poslodavaca i sindikata u ESV, kako su istakli njihovi predstavnici, podržavaju potrebu reforme penzionog sistema i saglasni su sa ciljevima postavljenim strategijom.

Poslodavci smatraju da bi uspješnoj provedbi reforme penzionog sistema trebalo prethoditi rješavanje dugogodišnjeg problema neuvezanog staža, kao i da bi stanje generalno bilo bolje kada bi se postojeći zakoni u ovoj oblasti dosljedno primjenjivali.

Direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić također je ocijenio da su ciljevi u Strategiji postavljeni korektno, te da se određenim rješenjima mogu otkloniti neke nepravednosti u smislu načina izračuna penzije, a koje postoje u sadašnjem sistemu.

Penzioneri, prema riječima, predsjednika Saveza udruženja penzionera FBiH Omera Omerefendića, očekuju da se reformom bar malo poboljša njihov težak materijalni položaj.

Iako se posljednjih godina iznos penzija blago povećavao, kako se navodi u predloženoim dokumentu, penzije su u nominalnom iznosu niske i ne omogućavaju zadovoljenje materijalnih i životnih potreba njihovih korisnika.

To potvrđuje podatak da najnižu penziju prima oko polovine od ukupnog broja penzionera.

Omerefendić je potvrdio da penzioneri 24. septembra izlaze na ulice gdje će tražiti ostvarenje svojih prava.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.