Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 02.09.2013.| 09:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ozvaničen početak radova na novom "Agrokomercu" u Velikoj Kladuši - Najavljeno ulaganje od 27 mil EUR

U Šumacu kod Velike Kladuše, skupom kojem je po procjenama pristvovalo više hiljada pristalica Fikreta Abdića, ali bez njegovog prisustva, ozvaničen je početak radova na gradnji novog "Agrokomerca".

Firma se od sada neće zvati tako, već je preimenovana u "Agrofeniks".

Do narednog ljeta trebalo bi da počne proizvodnja u tvornici za preradu voća i povrća i konditorskoj industriji, a ukupna ulaganja u najavljena 22 projekta trebalo bi da iznose 27 mil EUR.

Nakon što se posljednih dana špekulisalo kako za pomenuti objekat ne postoje određene dozvole jedan od glavnih koordinatora projekta "AS Agrofeniks" Alija Pozderac rekao je na konferenciji za medije da ti navodi nisu tačni i da su riješeni svi imovinsko pravni odnosi, ali i ostala prateća dokumentacija koja ide uz to. To je dokazao pokazavši novinarima sva ta rješenja, izvijestio je portal vkladusa.com,a prenosi Indikator.ba.

Na upit novinara, ko su ulagači Pozderac je odgovorio da su oni mnogobrojni, a da za sad može reći da postoji deset različitih izvora.

Među njima su dva izvora koja će imenovati kad za to dođe vrijeme. Cjeloukupna bosanskohercegovačka javnost će ostati šokirana, kad im se saopšti koje su velike firme pokazale zainteresovanost za projekat "Agrofenixa".

Novinarima se obratio i dr Ibrahim Mujić koji kaže da bi se godišnji promet "Agrofeniksa" trebao kretati oko 80 mil EUR, a već u prvoj godini da bi se u fabrici trebalo preraditi 20.000 tona voća i povrća.

Detaljno objašenje o proizvodnji pristutnima je dao dipl. ing Mirvet Beganović koji je kazao da će se u preradi naći mnogo voće i povrće počev od šljiva, jabuka, krušaka, paprika, cikle, ribizle, šampinjona ali i drugih gljiva poput vrganja, i lisičarki koje bi bile proizvedene u dva smjera, u konzervama i velikim pakovanjima koja su izuzetno popularna na evropskom tržištu.

Beganović dodaje da će se "Agrofeniks" baviti skoro svim vrstama otkupa povrća i voća od kooperanata.

Na upit kada se planira završetak radova "AS Agrofeniks", Pozderac kaže da bi završnica trebalo da bude u ljeto 2014. godine i da će se radovi izvoditi svakodnevno, a da današnji dan predstavlja embrion fabrike, te da će se iz dana u dan vidjeti kako fabrika raste.

Enver Munjaković, predsjednik Udruženja za zaštitu nezaposlenih dioničara "Agrokomerca" kaže da bi Vlada FBiH i USK trebalo da umjesto da opstruira početak izgradnje "Agrofeniksa" ponuditi pomoć i svim sredstvima podržati ovaj veliki projekat zapošljavanja.

Munjaković ističe da više nema zastoja i da projekat realizacije ide, bez obzira što se to pojedinim političarima ne sviđa.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.