NavMenu

"Seed Forum" u Sarajevu 10. oktobra 2013.

Izvor: eKapija Subota, 31.08.2013. 12:21
Komentari
Podeli

Jesenji "Seed Forum" u Sarajevu održaće se 10. oktobra 2013, rok za prijavu kompanija iz BiH je 31. avgust , a osim domaćih, među ostalim potvrđeni investitori iz Kraljevine Norveške, Saudijske Arabije i Italije, objavljeno je na portalu "Klix.ba".

Seed Forum je globalna platforma za investicije rane faze u kapital kompanija, koja djeluje na većini razvijenih i nekim tržištima u razvoju. Mehanizam funkcionira kao stalni proces u koji ulaze nove kompanije s potencijalom rasta i investitori, a susreću se u glavnim gradovima širom svijeta, tipično dva ili tri puta godišnje u svakom gradu. Cilj "Seed Forum International" je srušiti granice za kapital i omogućiti vidljivost kvalitetnim kompanijama prema investitorima. Više od 30.000 investitora i nekoliko hiljada kompanija dio su "Seed Foruma" u preko trideset zemalja svijeta.

- Kao i na razvijenim tržištima, to je prilika za kompanije koje planiraju rast i traže kapital da dođu do investitora - kaže Irfan Polimac, Predsjednik Društva za tržišne studije kroz čije partnerstvo sa "Seed forumom" je otvoren pristup za kompanije iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

- Suština je potaknuti razvoj finansijskih tržišta ulaganjem u kapital kompanija tako da brže postanu sposobne izlaziti na lokalne berze i uključivati se na međunarodna tržišta kapitala, javna i privatna. To istodobno znači i obogaćivanje investicionog prostora u BiH sa standardizovanim nekotiranim investicijama u realnom sektoru. Što se tiče dijaspore, kroz "Seed Forum" ljudi mogu jednostavno doći u najbliži grad gdje se investiciono atraktvine bh. kompanije sreću sa investitorima. U ovoj godini to će biti evropski finansijski centri - dodaje Polimac.

Kompanije, nakon "Seed Foruma" u Sarajevu, imaju pristup investitorima u Londonu i Štokholmu ove jeseni. Domaćini tih događaja su Londonska berza u Londonu i DLA Piper u Štokholmu, skandinavski odjel vodeće međunarodna advokatske kuće.

Investitori imaju potpunu kontrolu nad izborom investicije, i ne može se desiti fijasko sličan grčkim dijasporskim obveznicama kada su ulagači gubili 46% na investiciju ili bili prinuđeni na reprogramiranje do 2042. godine zbog nestabilnosti te balkanske države. U slučaju Seed Foruma, investitor, na primjer UK ili švedski investicioni fond, ili grupa štediša iz dijaspore ulaže direktno u kompaniju.

"Pitch training" koji kvalifikuje kompanije i startapa za učešće na "Seed Forumu" je 2. septembra u Investicionoj biblioteci Društva za tržišne studije u Sarajevu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.