Izvor: | Petak, 10.11.2006.| 13:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Microsoft predstavio svoju virtualnu zemlju

Pretraživanje karata gradova unutar kolekcije usluga Microsoft Live prošireno je trodimenzionalnim modelom nekih gradova, a u planu je i proširenje ponude prikazom većeg broja gradova. Usluga trodimenzionalnog prikaza gradova još je uvijek u beta verziji, ali je može isprobati svaki posjetitelj portala Live.

Zasad takav prikaz ima tek 15 gradova smještenih u SAD-u. Voditelj projekta Virtual Earth opisao je postupak izrade 3D modela. Svaka sekcija za izradu 3D modela mora biti fotografirana na 40 fotografija. To su fotografije snimljene iz zraka, pri čemu se snima tako da svaka fotografija bude 90 posto obuhvaćena onom snimljenom neposredno poslije.

Microsoftov fokus je na SAD-u, pa će svaki mjesec dodavati osam novih gradova u ovu uslugu. Ostatak svijeta je zasad jako slabo pokriven, ali u najavi su svi veći gradovi u cijelom svijetu. Velika Britanija ima čast što su London i neki drugi gradovi djelomično obrađeni ovom uslugom.

Kvaliteta prikaza je iznenađujuće dobra, međutim treba pričekati da se skinu sve teksture sa servera da bismo mogli uživati u vrhunskom prikazu, a to traje malo dulje. Microsoft će s vremenom dodati reklame u uslugu, a radit će se o dinamičkim reklamama koje će pratiti korisnikove zahtjeve u pretraživanju. Osim virtualnog planeta, Microsoft je predstavio i uslugu virtualnog diska. Besplatna je, kao što je to slučaj s većinom usluga paketa Live. Radi se o mogućnosti kreiranja virtualnih računala radi testova softvera ili nekih drugih potreba kakve su česte u poslovnom okruženju kada instalaciju softvera često ometaju hardverski problemi. Virtual Hard Disk (VHD) je Microsoft izdao pod obećanjem da neće tužiti druge budu li koristili njihovu tehnologiju i patente.

www.microsoft.com

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.