NavMenu

Ekološki i najjeftiniji transport - Šta Bosna i Hercegovina dobija modernizacijom plovnog puta rijeke Save i Luke Brčko?

Izvor: eKapija Petak, 30.08.2013. 15:48
Komentari
Podeli

Kvalitetan i siguran transport jedan je od motora pokretanja privrede, još ako je isplativ, efikasan i ekološki odgovoran, onda nema dileme da država treba da ide u pravcu da obezbijedi sve uslove da se to i ispuni. Transport roba rijekom Savom, uz sve potencijale koje ona ima, zasigurno je velika šansa Bosne i Hercegovine. Za mnoga privredna društva u našoj zemlji to bi bio efikasan način transporta robe, koji bi im u velikoj mjeri smanjio troškove.

S tim u vezi, naša država je uz saradnju sa Hrvatskom i Srbijom, ušla u program obnove i modernizacije plovnog puta rijeke Save. Program podrazumjeva mnoštvo aktivnosti i radnji, a kako smo saznali iz Ministarstva saobraćaja i veza RS, idejni projekat za dio od Siska do Brčkog je urađen, a od Brčkog do Beograda još nije.

- Realizacijom ovog projekta, omogućiće se veća nosivost brodova koji saobraćaju rijekom Savom i veći broj plovnih dana u godini, što će povećati protok robe rijekom, koji je najjeftiniji prevoz, a da ne govorimo o prednosti multimodalnog transporta kao budućnosti. Kredit koji daje Svjetska banka je 30 mil USD, a sredstva bi trebalo da budu dostupna nakon izrade projektne dokumentacije - rekla je za portal "eKapija.com" Vesna Vožni, pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS.

Multimodalni transport kao budućnost

Od 30 mil USD koje je Svjetska banka odredila za Projekat "Uređenje i modernizacija plovnog puta rijeke Save", 20 mil USD je namijenjeno za radove na rehabilitaciji plovnog puta, 8,5 mil USD za unapređenje operativnog učinka Luke Brčko, a treća komponenta u iznosu od 1,5 mil USD kao pomoć na implementaciji i institucionalnoj podršci.

- Rezultati studije izvodljivosti pokazuju potrebu i opravdanost ulaganja u plovni put rijeke Save, jer se ovim putem BiH preko Dunava otvara prema Crnom moru i srednjoj i sjevernoj Evropi. Uz Koridor 5C i Luku Ploče, rijeka Sava sa lukama predstavlja osnovnu infrastrukturnu pretpostavku za multimodalni transport BiH. Ovo je program koji sadrži više projekata, tako da uvijek jedni napreduju bolje od drugih. Generalno, teško se stižu rokovi jer učestvuju tri države, gdje je veliki broj ministarstava, agencija, direkcija, konsultanata i slično - kaže Izet Bajrambašić, iz Ministarstva transport i komunikacija BiH.

Kako on navodi, procesi koji najduže traju jesu sporazumi sa susjednim državama, koji moraju proći vlade, parlamente i dr. U prethodnim godinama su kaže završeni i ratifikovani svi potrebni sporazumi, tako da su svi projekti otvoreni za saradnju i provođenje.

- Saradnja sa ministarstvima i agencijama ovih država je izuzetna, kao i naša saradnja unutar BiH sa entitetima i Brčko distriktom BiH. Naše Ministarstvo, prema nadležnosti je koordinator svih aktivnosti - ističe Bajrambašić.

Da Bosna i Hercegovina definitivno treba da se konačno okrene ovom vidu transporta roba i usluga, potvrđuje i Bajrambašić, koji kaže da je to najveća i najvažnija orijentacija u EU.

- Mi želimo da budemo dio tog transportnog sistema. U nedostaku ovog vodnog prevoza robe, u BiH je najaktivniji i najskuplji cestovni transport.

Projektom modernizacije Savska komisija je utvrdila da će se plovni put na rijeci Savi projektovati za IV klasu plovidbe od Brčkog do Siska, a Va klasa plovidbe od Beograda do Brčkog.

Luka Brčko

Luka Brčko u ovom cjelokupnom projektu ima izuzetan značaj, s obzirom na njen položaj i veze koje se preko nje ostvaruju. Nesumnjiv je značaj koji bi imala za preduzeća iz središnje i sjeverne Bosne, jer do Luke Ploče utroše mnogo sredstava. Često se navodi primjer Rafinerije nafte Brod, koja je zbog malog broja plovnih dana prinuđena da većinu naftnih derivata prevozi drumskim putem ili transportuje do Luke Ploče.

- Luka Brčko je međunarodna riječna luka i nalazi se na osnovnoj transportnoj mreži regije. Predviđene su velike aktivnosti u vezi sa lukom. Modernizacija obuhvata rekonstrukciju infrastrukture, nabavku moderne opreme za pretovar kontejnera, skladišnih objekata, te pretakališta za naftne derivate, a potrebno je izgraditi i pristupne komunikacije na glavnu željezničku prugu. Uz to, radiće se izmještanje ceste i pruge iz grada Brčko - kaže Bajrambašić.

JP "Luka Brčko" raspolaže s 14 hektara površine i 180 metara operativne obale, 11.000 m2 zatvorenog i 61.000 m2 otvorenog skladišnog prostora. Maksimalni gaz plovila iznosi 2,5 metara, a glavnu pretovarnu mehanizaciju čine dvije portalne dizalice nosivosti do šest tona.

Za otpremu proizvoda preko Luke Brčko zainteresovani su neki od najvećih industrijskih kapaciteta u BiH sa područja Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona. Međutim, problemi se javljaju oko plovnosti.

Kako su pisao "Frontal", plovnost Save npr. od Dunava do Luke Brčko je oko 260 dana godišnje ali je problem to što se ne redi o kontuinuietu plovnosti. Sava je u ovom dijelu plovna od januara do maja. Onda, zbog niskog vodostaja, dolazi do prekida saobraćaja gotovo cijelo ljeto a onda plovni put zavisi od vodostaja u periodu od oktobra do decembra.

Šta donosi modernizacija?

Bajrambašić kaže da Evropska komisija finansira kompletnu dokumentaciju i sve neophodne studije, a vjerovatno jednim dijelom i fizičko izvođenje radova. Samim tim određeni su uslovi i standardi koji se moraju poštovati.

- Osnovni cilj Programa je održivi razvoj plovnog sistema rijeke Save, zasnovan na očekivanom ekonomskom i društvenom razvitku zemlje, zadovoljenju potreba za poboljšanom mobilnošću roba i ljudi, fizičkom pristupu tržištima, radnim mjestima i ostalim društvenim i ekonomskim zahtjevima u novim procesima globalizacije i deregulacije slobodnih tržišta u oblasti prometa - ističe Bajrambašić.

Luka Orašje

A potencijal koji ovaj dio BiH ima u lučkom transportu, koji doprinosi razvoju privrede i turizma, pokazano je i Elaboratom o uticaju izgradnje luke u Orašju na zaštitne vodoprivredne objekte, a koji je predstavjen sredinom juna. Lokacija buduće luke je u neposrednoj blizini središta Orašja, gdje je već planirana gradnja parkinga, postoji i pristupna cesta, a povezana je i sa širim projektom čišćenja korita rijeke Save.

Vrijednost projekta, zavisno od odabira varijante, kreće se oko 5 mil KM.

- Radi se o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata u općini Orašje koji bi mogao značajno oživjeti gospodarsku, ali i turističku sliku ovog posavskog područja. Njegovo vrijeme tek dolazi. Radi se o gradnji sportske luke i parkinga iza riječnog nasipa, čime bi riješili gorući problem općine Orašje. Naša je obveza bila uraditi projektnu dokumentaciju koju financira Agencija za vodno područje rijeke Save, kako bi bili spremni za apliciranje prema IPA fondovima i prema IPA 2, kao i prema grantovima na federalnoj razini- kazao je tada predsjednik Vlade Posavske županije Marijan Oršolić.

Luka u Orašju bila bi namijenjena za određen broj plovila, a broj bi se kretao od 60 do 88 priveznih mjesta za mala plovila.

Ekološki i jeftin vid transporta

Potrošnja pogonskog goriva po tona-kilometru u vodnom transportu je šest puta manja od potrošnje u drumskom i dva puta manja nego u železničkom transportu.

Ukupni eksterni troškovi unutrašnje plovidbe, koji obuhvataju nezgode, zagušenja, emisiju buke, zagađenje vazduha i druge uticaje na okolinu su čak sedam puta manji nego u drumskom transportu, uz visok nivo bezbijednosti, posebno u transportu opasnih tereta.

Klasičan primjer: brod nosivosti 1.000 tona zamjenjuje 40 kamiona nosivosti 25 tona.

Teodora Brnjoš

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.