Izvor: Glas Srpske | Petak, 30.08.2013.| 14:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Niko neće da zakupi gradišku "Toplanu" - Neuspješan javni poziv za proizvodnju i isporuku toplotne energije

Javni poziv za proizvodnju i isporuku toplotne energije u Gradišci proglašen je neuspjelim, jer je preduzeće "Elnos" iz Banjaluke imalo prigovora na rokove grejne sezone i visinu zakupnine, rekao je načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović. U gradiškom SNSD-u smatraju da je ovaj projekat propao.

Latinović je rekao da "Elnos" ispunjava sve ostale uslove, te da će u budućem periodu pregovarati o visini zakupnine i mogućoj naplati od bruto prometa. Latinović tvrdi da će građani imati stabilno grijanje predstojeće sezone.

- Opština će nabaviti dovoljno mazuta za grijanje do Nove godine, a to je ujedno i rok do kada je planirano da ovo preduzeće postavi kotlove na biomasu - rekao je Latinović.

Prvobitan plan vladajuće koalicije u Gradišci bio je da se modernizuje "Toplana", izmijene postrojenja i pređe na grijanje na biomasu, kao i izgradnja primarne mreže.

Za taj posao, prema projektu, trebalo je obezbijediti 6 mil EUR, 4 mil EUR a od Evropske banke za obnovu i razvoj i 2 mil EUR od donacije švedske organizacije SIDA.

Projekat je propao zbog zaduženosti opštine i "Toplane", a vlast je odlučila da raspiše javni poziv za proizvodnju i isporuku toplotne energije. Prijavila su se tri preduzeća, a prošla je firma "Elnos".

- Evropska banka, po prikupljenim podacima od resornih ministarstava i uvidom u stanje zaduženosti opštine Gradiška i prezaduženosti "Toplane", uvidjela je da ne postoji mogućnost realizacije projekta daljinskog grijanja po našoj studiji izvodljivosti - rekao je Latinović.

U gradiškom SNSD-u smatraju da nisu iscrpljene sve mogućnosti lokalne vlasti da se sama pobrine za grijanje i smatraju da je trebalo da budu uključene i institucije sa nivoa RS u rješavanje ovog problema.

- Aktuelna vlast ulazi u projekat koji je potpuno neizvjestan kada znamo da je do grejne sezone ostalo još mjesec i po. Niko ne zna šta može da se desi do januara kada bi to preduzeće trebalo da preuzme "Toplanu" i istališe svoje kotlove - rekao je predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Uroš Grahovac.

On je istakao da su kotlovi za grijanje na biomasu veoma skupi, koštaju oko 3 mil KM i prave se namjenski.

- Protivzakonito je "Toplanu", koja je u vlasništvu opštine Gradiška, davati u zakup, a da se nije riješio status preduzeća. Lokalna vlast ovim potezima dovodi u pitanje i rad "Toplane" - rekao je Grahovac.

Preduzeće koje dobije posao grijanja u Gradišci za prve tri godine u "Toplanu" mora da uloži najmanje 2 mil KM. Minimalna naknada za dodijeljenu komunalnu djelatnost iznosi 3.000 KM mjesečno, a zakup sistema je najmanje 30.000 KM mjesečno, odnosno, najmanje 15% od bruto prometa. Prema sadašnjim finansijskim pokazateljima, "Toplana" ima gubitak od 5,5 mil KM i kreditna zaduženja veća od 8 mil KM. Preduzeće je skoro pred stečajem, a svake godine proizvodi gubitak od 2 mil KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.