NavMenu

Vijeće ministara BiH podržalo Ministarstvo finansija u pregovorima sa KfW-om oko kredita vrijednog 65 mil EUR za vjetroelektranu "Podveležje"

Izvor: eKapija Petak, 30.08.2013. 11:53
Komentari
Podeli

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstva financija i trezora i imenovalo izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu i projektu između KfW-a i BiH, Federacije BiH i "Elektroprivrede BiH" u iznosu od 65 mil EUR za financiranje izgradnje vjetroelektrane "Podveležje", kapaciteta najmanje 36 MW.

Realizacijom projekta povećala bi se diversifikacija energetskih resursa, a projektni rezultat bi se ogledao u čistoj energiji u elektroenergetskoj mreži BiH. Planirano je da projekt kroz otvaranje novih radnih mjesta tijekom i nakon izgradnje potakne ekonomski rast u BiH, dok će istodobno doprinijeti zaštiti globalne klime spriječenim emisijama ugljika.

Realizacija projekta je planirana u razdoblju 2013 - 2016. Cjelokupni iznos kredita alociran je na Federaciju BiH, rok otplate je 15 godina, uključujući 3 godine grejs perioda. Kamatna stopa biće utvrđena na dan potpisivanja sporazuma. Trenutna kamatna stopa je 2,5%, stoji u priopćenju Ureda za informiranje Vijeća ministara BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.