NavMenu

EK pokreće antimonopolsku istragu protiv "Gazprom"-a

Izvor: Nezavisne novine Petak, 30.08.2013. 10:35
Komentari
Podeli

Evropska komisija (EK) planira da sprovede istragu protiv "Gazprom"-a do kraja godine i da podnese zvaničnu tužbu protiv te kompanije za, kako se navodi, zloupotrebu monopolskog položaja na evropskom tržištu gasa.

Sekretar za štampu EK, Marisa Gonzales Iglesias, rekla je Itar tasu da je suviše rano da se govori o roku završetka istrage. Ona je dodala da, s obzirom da ne postoji nikakav zakonski rok za završetak antmonopolske istrage, ne može se reći kada će ona biti završena.

Kako je Itar tas ranije prenio, Evropska komisija je najavila zvaničnu antimonopolsku istragu kako bi utvrdila da li "Gazprom" narušava evropska pravila konkurencije, naročito u zemljama istočne i centralne Evrope.

Radi se o Poljskoj, Letoniji, Litvaniji, Estoniji, Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Mađarskoj.

Konkretno, EK je saopštila da je ruska kompanije mogla da napravi prekršaj u tri moguća slučaja - prilikom podjela tržišta gasa, što otežava slobodne isporuke u zemlje članice EU, prilikom proširenja isporuka gasa i prilikom određivanja cijene za klijente i njeno vezivanje za cijenu nafte.

Prema evropskom zakonodavstvu, kazna za kršenje pravila konkurencije može da dostigne 10% godišnjeg prihoda kompanije, što je u slučaju "Gazprom"-a, više od 10 mlrd EUR.

Najveća kazna do sada je bila određena 2009. godine američkoj kompaniji "Intel" u visini 1,06 mlrd USD.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.