NavMenu

Neizbježno poskupljenje ribe - Viša cijena ulaznih sirovina primorala proizvođače da promjene cijene

Izvor: Nezavisne novine Petak, 30.08.2013. 10:12
Komentari
Podeli

Proizvođači ribe u Republici Srpskoj biće prinuđeni da uskoro povećaju cijene, a osnovni razlozi su poskupljenje ulaznih sirovina, ali i problemi se kojima se susreću prilikom plasmana na tržište Srbije, te Hrvatske nakon ulaska u EU.

Direktor "Tropic ribarstva" Banjaluka Danijela Risović rekla je da od 1. jula riba koja se izvozi u Hrvatsku i ostatak EU podliježe carini, zbog čega su cijene na hrvatskom tržištu veće za 8,4%.

- Time gubimo tržište, jer više nismo tako konkurentni, pogotovo što tamošnje tržište ima dobru proizvodnju - naglasila je Risovićeva.

Prema njenim riječima, poslovanje otežava i poskupljenje riblje hrane i troškova transporta, pa je pitanje do kada će moći da zadrže sadašnje pozicije na tržištu EU.

Risovićeva je istakla da je ovogodišnja proizvodnja na nivou od 1.350 tona, ali da će na domaćem tržištu prodaja ove godine biti manja nego prošle.

- Riba je ove godine nešto skuplja i na domaćem tržištu, ali poskupljenje nije bilo adekvatno u odnosu na porast cijene ulazne sirovine, pa će novo poskupljenje biti neizbježno - dodala je Risovićeva.

Vlasnik "Butrex ribarstva" iz Trebinja Veljko Buđen ove godine očekuje proizvodnju od hiljadu tona pastrmke.

On ističe da je hidrološka situacija ove godine bolja nego prošle, ali da su rezultati u prodaji znatno lošiji, između ostalog, i zbog pada kupovne moći građana.

- Hrana koju uvozimo iz Italije je u posljednjih deset mjeseci poskupjela 15%, dok je cijena naše ribe ostala ista - tvrdi Buđen.

Većinu proizvedene ribe Buđen izvozi u Srbiju, gdje mu je ove godine osnovni faktor koji utiče na manju prodaju to što je tamošnje tržište "preplavila" smrznuta riba iz Turske, po veoma niskim cijenama.

Prema riječima sekretara Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duvanske industrije pri Privrednoj komori Srpske Slavka Stevanovića, jedan od najvećih problema sa kojim se susreću proizvođači ribe su znatno manji novčani podsticaji u odnosu na zemlje u okruženju, ali i male bescarinske izvozne kvote.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ističu da pravo na podsticaj imaju korisnici koji u ovoj godini adaptiraju postojeće ili grade nove ribnjake, u koje ulože minimalno 5.000 KM.

- Podsticajna sredstva utvrđuju se u visini od 30% investiranih sredstava ili 40% za korisnike mlađe od 35 godina, koji su nosioci poljoprivrednih gazdinstava - rekao je portparol Ministarstva Bojan Kecman.

On je dodao da podsticaj ne može biti veći od 30.000 KM po korisniku.

(Napomena: teskt je u potpunosti preuzet sa portala www.nezavisne.com od 29.08.2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.