Izvor: Fena | Petak, 10.11.2006.| 10:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vozači koji posjeduju zelenu kartu BiH mogu nesmetano putovati u inozemstvo

(Foto: b)

Upravni odbor Biroa zelene karte u BiH oglasio se danas priopćenjem za javnost radi vjerodostojnijeg informiranja javnosti. U priopćenju se podsjeća da je Biro zelene karte u BiH punopravni član "Savjeta biroa"- krovne organizacije u međunarodnom sustavu zelene karte, sa svim pravima i obavezama od 1997.godine. Članstvo uz ispunjavanje potrebnih uvjeta, definiranim međunarodnim propisima, istovremeno znači i pravo na izdavanje zelene karte BiH.

Sukladno međunarodnim propisima, većina zemalja u tranziciji prolaze kroz periode monitoringa. Ulaskom u dobrovoljni monitoiing, koji podrazumijeva nadzor nad obradom i isplatom šteta nastalih u inozemstvu - Biro zelene karte BiH se dodatno obavezao na funkcioniranje određenih fondova. Sredstva fondova služe isključivo jednoj funkciji - funkciji Biroa zelene karte BiH kao garanta za ispunjavanje obaveza za štete nastale u inostranstvu, navodi se u priopćenju Upravnog odbora Biroa zelene karte u BiH.

Biro zelene karte u BiH, kao udruženje svih osiguravajućih društava koja se bave poslovima osiguranja od automobilske odgovornosti, je uspio postići dobre rezultate i uspostaviti mehanizme za uredno izvršavanje obaveza nastalih po zelenoj karti BiH. I u slučaju koji je doveo do plasiranja različitih informacija u javnosti, radi se o aktivnostima koji su dio poslova Biroa zelene karte BiH kao garanta ispunjavanja obaveza prema inozemstvu.

Biro zelene karte BiH nema ingerencije za kontrolu i plaćanje šteta u zemlji, niti participira u ovoj vrsti aktivnosti. Zakonodavac je definirao druge organe koji su nadležni za tu vrstu poslova. U skladu sa pravilima i procedurama propisanim od nadležnih međunarodnih tijela, Biro zelene karte BiH nastavlja da obavlja aktivnosti koje omogućavaju nesmetan promet ljudi i roba.

Upravni odbor Biroa zelene karte u BiH obavještava javnost da vozači koji posjeduju zelenu kartu BiH mogu nesmetano putovati u inozemstvu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.