NavMenu

Počela međunarodna speleoronilačka znanstvena ekspedicija Ponor Kovači - Ričina 2013

Izvor: eKapija Srijeda, 28.08.2013. 12:37
Komentari
Podeli

U organizaciji Dinarida – Društva za istraživanje i snimanje krških fenomena (DDISKF) iz Hrvatske i Speleološkog društva "Mijatovi dvori" iz Tomislavgrada, na lokalitetu Kovača kod Tomislavgrada počela je međunarodna speleoronilačka znanstvena ekspedicija Ponor Kovači - Ričina 2013, prenosi RTV BiH.

Glavni organizacijski voditelj ekspedicije je Tihomir Kovačević-Tihi, voditelj ekspedicije je Ivan Buntić, dok je glavni voditelj kampa Krunoslav Hurnung.

Prema izjavi koju je dao član navedene ekspedicije, inače predstavnik SD "Mijatovi dvori", Josip Marković, okupljanje speleologa, biospeleologa, speleoronilaca i ostalih je počelo u subotu a glavni cilj je istražiti Ričinu – ponor kod Kovača radi dodatnih analiza i ispitivanja kako od strane domaćih tako i međunarodnih znanstvenika, od kojih su već neki pristigli a u očekuje se i dolazak drugih.

- Jučer su članovi ekspedicije bili unutar Ričine, postavili su liniju, uže, dopremili su čamce i manji gliser jer se unutar ove špilje nalaze jezera. Trenutno su došli do suhog dijela kojeg treba proći oko 300 metara da bi se došlo do narednog jezerca - kazao je Marković.

On je, također, dodao da je u planu s članovima ekspedicije osim spomenutog glavnog projekta posjetiti mjesto Stržanj, gdje se nalazi izvor rijeke Šujice te, također, ako im vrijeme dozvoli, poznatu jamu Javornjača na Ljubuši dubine 130 metara te čuvenu Bukovičku špilju, koje se nalaze na području ove općine.

Glavni voditelj kampa Krunoslav Hornung iz DDISKF je kazao da je trenutno nazočno 24 člana ekspedicije a do vikenda očekuju još dolazaka.

- Naš dolazak u Tomislavgrad, točnije u Kovače, kao multidisciplinarne udruge speleologa, drugih stručnjaka i snimatelja, koji se bave speleologijom te ostalim istraživanjima i snimanjima krških fenomena ima za cilj istražiti kuda ide ova voda ponornica te uz ta ispitivanja provesti dodatna znanstvena uz uzimanje podataka vezanih za vodu, floru i faunu, geologiju, hidrologiju itd - kazao je Hornung.

Također, domaći članovi ekspedicije prenose da su prošle godine na istom lokalitetu gdje ponornica ulazi u Ričinu vršili istraživanja, samo u manjem obimu te da su ulaskom i taj prostor oko kilometar i pol pronađena velika nalazišta podzemnih voda i nepoznatog životinjskog svijeta .

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.