Izvor: eKapija | Srijeda, 28.08.2013.| 09:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bivši radnici zeničkog "21.decembra" traže rješenje o stalnom radnom odnosu nakon prelaska u Rudnik mrkog uglja

Zenica

Predstavnici bivših zaposlenika UTTP "21. decembar" iz Zenice, koji su prošle godine dogovorom između kantonalne i federalne Vlade te "Elektroprivrede BiH" raspoređeni u Rudnik mrkog uglja Zenica, razgovarali su juče (27. avgust 2013.godine) sa Munibom Husejnagićem, premijerom Zeničko-dobojskog kantona o problematci nakon prelaska radnika u rudnik.

Indijad Bajramović je upoznao premijera da od marta 2012. godine, kada su iz "21. decembra" prešli na rad u Rudnik mrkog uglja Zenica, radnici nisu dobili rješenje o stalnom radnom odnosu. Umjesto toga, kako je kazao, njih deset, dobijaju rješenja o radnom odnosu na određeno vrijeme od šest mjeseci.

Ovi radnici su izrazili nezadovoljstvo takvim stanjem s obzirom na činjenicu da je postignut sporazum između Rudnika mrkog uglja Zenica koji posluje u okviru "Elektroprivrede BiH" i Vlade Zeničko-dobojskog kantona, te Vlade Federacije BiH, o preuzimanju nekretnina preduzeća "21. decembar" (hotel "Rudar" u Zenici) zajedno sa uposlenim radnicima.

Prema tom dogovoru dio radnika trebalo je da ostane u "21. decembru", a dio bi bio angažovan na drugim poslovima u zeničkom rudniku. Sve je i realizovano, osim rješenja o stalnom radnom odnosu za 10 preuzetih radnika u Rudniku mrkog uglja Zenica. Ovo su, prema riječima premijera Husejnagića, za njega nepoznati detalji o kojima će već naredne sedmice kontaktirati menadžment rudnika i utvrditi razloge ovakvog statusa grupe radnika "21. Decembra", prenijela je RTV "Zenica".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.