NavMenu

Nabavna cijena pšenice za robne rezerve u FBiH 0,36 KM

Izvor: eKapija Utorak, 27.08.2013. 11:58
Komentari
Podeli

Vlada Federacije BiH je na sjednici 26. avgusta razmatrala Informaciju o Programu sufinansiranja jesenje sjetve pšenice za potrebe Federalne direkcije robnih rezervi, prenosi indikator.ba.

U prethodnoj godini, koja je bila vrlo sušna i s malim prinosima pšenice, čija je cijena na svjetskom tržištu bila veoma nestabila, Vlada FBiH je početkom novembra Odlukom odobrila ovoj direkciji da nastavi sufinanciranja jesenje sjetve za potrebe federalnih robnih rezervi.

Programom je bilo predviđeno da bude zasijano oko 2.000 hektara obradivih površina u šest kantona, a Federalna direkcija je zaključila 105 ugovora na ukupnim površinama od 1.357,5 hektara. Žetva pšenice je počela u julu 2013. godine i do 10. augusta u silose-mlinove je smješteno 4.240 tona (Orašje 3.075, Odžak 662, Bugojno 350, Gradačac 73 tone i Cazin 80 tona).

Zbog kašnjenja u sjetvi i velike vlage prinosi su bili ispod očekivanih, ali kada se objedine sve količine, očekuje se 4.500 tona kvalitetne domaće merkantilne pšenice u silosima Federalne direkcije robnih rezervi.

Iako prosječnog kvaliteta, pšenica sasvim zadovoljava zahtjeve. Ulaganje Federalne direkcije robnih rezervi, odnosno Vlade FBiH u inpute (sjeme i mineralno gnojivo) za sufinanciranje jesenje sjetve pšenice, za ovih 105 ugovora, iznosi 863.655,90 konvertibilnih maraka. Smatra se da je ovo puno kvalitetniji način kontinuiranog popunjavanja robnih zaliha od nabavke merkantilne pšenice putem skupih međunarodnih tendera.

Ovaj model jača domaću proizvodnju, upošljava ljude u poljoprivredi i stvara pretpostavke da federalne robne rezerve ne budu ovisne o cijenama svjetskih burzovnih mešetara.

Nakon razmatranja ove informacije, Vlada FBiH je utvrdila nabavnu cijenu merkantilne pšenice za rod 2013. godine od 0,36 KM po kilogramu (bez PDV-a), kako bi Federalna direkcija robnih rezervi mogla izvršiti konačne obračune i popuniti naloge za plaćanje razlike u cijeni prema svim ugovarateljima.

Federalna direkciji je zadužena da nastavi aktivnosti po Programu sufinanciranja jesenje sjetve merkantilne pšenice 2013. godine (rod 2014. godina) na površini od 1.100 hektara sa svim kvalitetnim poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.