Izvor: | Četvrtak, 09.11.2006.| 11:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Financial Times" u decembru 2006. objavljuje specijalni izvještaj o BiH

Vodeći financijski list u svijetu "Financial Times" objaviće 11. decembra ove godine, po deveti put, godišnji Specijalni izvještaj o BiH, izjavio je Željko Mandić, predstavnik Poslovnog odjela ovog časopisa.

U dijelu Izvještaja koji se odnosi na ekonomiju, biće istaknuto da je BiH, unatoč političkoj nestabilnosti, postigla izuzetnu makroekonomsku stabilnost, dobivši B2 rejting i stabilnu prognozu od agencije Moody. Mandić je istakao da poboljšani kreditni rejting BiH znači da se otvaraju "vrata" za direktne strane investicije.

"Specijalni izvještaji koji se objavljuju u ovom listu pružaju ključne i objektivne informacije. Takav izvještaj o BiH predstavlja odličnu platformu za reklamiranje ciljnim grupama kako bi one utjecale na donošenje važnih odluka za bh. ekonomiju", kazao je Mandić. U izvještaju se dodaje da su ulaganja stranih banaka ojačala bankarski sektor u BiH i ukazuje na činjenicu da malo i srednje poduzetništvo i dalje pati od nedostatka dugoročnih kredita.

Dio izvještaja koji se odnosi na strana ulaganja ističe da su strani investitori suočeni sa pravnim preprekama ulasku u BiH. Također, Izvještaj predstavlja međunarodne unutarnje investicije i imenuje glavne subjekte koji podržavaju program privatizacije u BiH. Osim segmenta ekonomije, finansija, privatizacije i direktnih stranih ulaganja, izvještaj, također, obrađuje segmente politike, industrije, državljanstva, zakonodavstva, kulture, turizma.

Odabir zemalja za koje se rade godišnji izvještaji vrši se prema zainteresovanosti čitatelja časopisa "Financial Time". Godišnji specijalni izvještaj za Hrvatsku objavljen je 30. oktobra ove godine, a u maju 2006. objavljen je prvi put izvještaj za Kosovo.

"Financial Times" je vodeći financijski list u svijetu kojeg čitaju važni akteri iz političkog i poslovnog života.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.