NavMenu

Priče potekle iz kista - Počelo Međunarodno likovno saborovanje "Dobrun - Višegrad 2013"

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 26.08.2013. 09:32
Komentari
Podeli

Međunarodno likovno saborovanje "Dobrun - Višegrad 2013" koje je počelo protekli vikend u Gradskoj galeriji okupilo je 32 eminenta likovna umjetnika iz više svjetskih zemalja, a saborovanje će trajati do 31. avgusta

Prije nego što su započeli svoj kreativni rad, učesnici likovnog saborovanja prisustvovali su liturgijskom obredu u manastiru Uspenija presvete Bogorodice u Dobrunu gdje je monah Mihailo blagoslovio njihov rad.

Potom su, u Gradskoj galeriji, slikari, grafičari, vajari, strip crtači i umjetnički fotografi svoje materijale uzeli u ruke i otpočeli stvaranje djela koja "pričaju priče". Inspiraciju će tokom sedam dana, koliko traje kolonija, osim Galerije, tražiti pored ćuprije na Drini, u porti manastira Dobrun i Dobrunska Rijeka, te kanjonima rijeka Drine i Rzava.

- Učesnici su stigli iz Tajvana, Belgije, Danske, Japana, Kanade, Rusije, Srbije i RS. Ove godine, pored slikara, grafičara, vajara, imamo i strip crtača Predraga Ikonića iz RS, čija izložba je postavljena u brojnim galerijama - rekao je Hadži Branko Nikitović, organizator likovnog saborovanja.

Na likovnoj koloniji, jednoj od najznačajnijih u ovom dijelu Evrope, biće zastupljene sve tehnike u slikanju, crtanju i raznovrsnost motiva.

- Ovo je najmnogoljudnija i najkvalitetnija likovna kolonija. Dugo se čeka na red da bi se učestvovalo u ovom likovnom sazivu. Motivi učesnika i inspiracija, koji su vječni, jesu život i djelo našeg nobelovca, Ive Andrića, Višegrad, rzavski bregovi, priroda kao stvorena za pejzaže - istakao je Nikitović.

On je dodao da će za razliku od prethodnih, ovogodišnji sabor obilovati crkvenom umjetnosti, zbog učešća slikara i ikonopisaca iz Rusije.

- U toku je oslikavanje freske na ulazu u manastir Uspenija presvete Bogorodice u Dobrunu. Jednu vrlo složenu, bogatu, kompoziciju sa više likova, heruvima, anđelima, Isusom, Bogorodicom, na mjestu gdje je do 14. vijeka bila freska, ali je oštećena prilikom paljenja manastira, ponovo će oslikati Irina Dremina i Olga Fedotova. To nimalo nije lak posao, pa će Dremina produžiti svoj boravak u Višegradu do oktobra kako bi to završila - rekao je Nikitović.

Makedonska grafičarka Ivana Nasteski učesnica je višegradske Kolonije već šest godina. Učešće za dvije decenije čini je, kako kaže, posebno srećnom.

- Velika je čast i zadovoljstvo što sam dio ove bogate porodice koja dolazi na koloniju. Poseban je osjećaj biti ovdje za ovaj značajan jubilej - istakla je Nasteski.

Od osnivanja u oktobru 1993. godine, kroz likovno saborovanje u Višegradu, do danas, prošlo je više od 400 umjetnika iz 40 svjetskih zemalja.

Laktaši

U Centru za kulturu i obrazovanje Laktaši otvorena je izložba slika Sedmog saziva likovne kolonije "Lasta 2013", te ozvaničen rad Osmog saziva likovne kolonije "Lasta 2013". Direktor Centra za kulturu i obrazovanje Slađana Čovičković rekla je da će ovogodišnja likovna kolonija "Lasta 2013", koja će trajati do 30. avgusta, okupiti 11 umjetnika iz Srbije i Republike Srpske.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Saobraćaj

Uskoro zajednički TAG uređaj - Potpisan memorandum o integraciji elektronske naplate cestarine između BiH i Srbije

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu cestarine između Bosne i Hercegovine i Srbije. Ugovor su potpisali direktori javnih preduzeća JP Autoceste FBiH, Putevi Srbije i Autoputevi RS, Denis Lasić, Zoran Drobnjak i Nedeljko Ćorić. Svečanom popisivanju Memoranduma prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.