NavMenu

Odlični uslovi za uzgoj maline u Prozor-Rami - Kvalitet prepoznala i EU

Izvor: eKapija Nedjelja, 25.08.2013. 23:26
Komentari
Podeli

Prije tri godine započeti projekt razvoja malinarstva u općini Prozor-Rama, zahvaljujući tamošnjoj općini i UNDP-u, pokazao se vrlo uspješnim iz više razloga. Uz razvoj poljoprivrede omogućio je i samozapošljavanje, te osigurao egzistenciju za brojne obitelji.

Obitelj Amira Kulaglića pažljivo bere plodovi maline polke koji će već sutra biti u trgovinama u zemljama Europske unije. Zahvaljući projektu "lanci vrijednosti zapošljavanja", maline je zasadio na dulumu i pol zemlje i plasman cijeloga uroda je zagarantiran. Zadovoljan je i otkupnom cijenom - 3 KM po kilogramu. Kada bi se proširio, kaže kako bi se od ovog moglo živjeti.

Za sada je pod nasadima malina u općini Prozor/Rama 6,6 hektara zemlje, a trenutačno se time bavi 45 poljoprivrednih proizvođača. Sav urod se izvozi zahvaljujući otkupljivaču - tvrtki "Šumski plod" koja ih na tržište plasira u svježem i smrznutom stanju - kažu da je s područja sjeverne Hercegovine trenutno na tržištu najbolja malina u svježem stanju i da je ima na policama u Sloveniji i Austriji.

Niti jedan kilogram malina vrhunske kvalitete ne ostaje u našoj zemlji. To je dodatan poticaj za nastavak ovoga projekta i nove nasade.

- Prijavljena su 53 zainteresirana poljoprivredna proizvođača. Ovih dana će se izvršiti njihov odabir. Zasadit će se oko 40 duluma, a plan je 20 do 30 korisnika - kaže Stipo Čuljak, voditelj Odjela za poljoprivredu u općini Prozor-Rama.

Područje općine Prozor-Rama ima idealne uvjete za razvoj malinarstva. Veća potpora države bi dobro došla budući da bi se uzgojem malina mogao baviti i veći broj poljoprivrednih proizvođača koji bi time mogli osigurati pristojan izvor zarade sebi i svojoj obiteljima.

(Napomena: tekst je u poptunosti preuzet sa sajta FTV od 24. avgusta 2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.