Izvor: eKapija | Subota, 24.08.2013.| 14:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Terra Sana" iz Sanskog Mosta pokrenula proizvodnju eteričnih ulja - Planiran izvoz i u SAD

(Foto: b)

"Terra Sana" iz Sanskog Mosta prije tri mjeseca krenula je sa proizvodnjom eteričnih ulja.

Prema riječima Almira Tahirovića, direktora ove kompanije, za ovakvu vrstu proizvodnje su se odlučili jer za ovim proizvodima postoji velika potražnja na svjetskom tržištu. Sa druge strane naša zemlja je bogata samoniklim ljekovitim biljem što je potencijal koji do sada još nije u potpunosti iskorišten. Kombinacijom te dvije komponente čini se da je uspjeh zagarantiran, prenosi portal Kupujmodomace.ba.

Pogon za proizvodnju i preradu ljekovitog bilja, te sušara nalazi se u objektu od 350 metara kvadratnih. Kompanija još nije započela sa plasmanom proizvoda jer rade na kreiranju ambalaže.

Što se tiče sirovina, Tahirović kaže da je trenutno otkupljuju od kooperanata koji imaju površine od 20 dunuma zasijane mentom. Otkupljuju i kantarion, hajdučku travu, majčinu dušicu. Na jesen planiraju i uspostavu vlastite plantaže melise tj. matičnjaka na površini od 20 dunuma.

Kompanija je krenula i korak naprijed u iskorištavanju onoga što nam priroda nudi, a što je kod nas još uvijek neiskorišteno. Postigli su dogovor sa šumsko-privrednim društvom Usko-sanske šume za isporuku iglica četinara (jele, bora i smrče), tako da će imati osigurano snabdijevanje tom sirovinom koju će koristiti za proizvodnju eteričnih ulja iz ove biljke.

- Nakon što Šumarija okreše stabla iglice i kora ostaju u šumi, a nama su one sirovina za proizvodnju eteričnih ulja. Sklapanjem ovog ugovora osigurali smo sirovine za proizvodnju eteričnih ulja iz četinara tijekom čitave godine - objašnjava Tahirović.

Trenutno rade i istraživanje tržišta kako bi vidjeli interes kupaca jer žele izvoziti. Osobito im je privlačno tržište Amerike gdje ova ulja imaju visoku cijenu. Kako bi se pripremili za borbu sa drugim kompanijama iz ove oblasti planiraju započeti i proces organske certifikacije koji traje oko osam mjeseci.

- Plantažu koju planiramo zasaditi želimo prilagoditi svim standardima organske proizvodnje. Nakon toga ćemo podnijeti aplikaciju za dobivanje certifikata - navodi Tahirović. Plasiranje proizvoda planiraju krajem ove ili početkom iduće godine kada završe sa svim procedurama.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.