Izvor: eKapija | Petak, 23.08.2013.| 15:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Prevent" u Zenici šije automobilske presvlake za "Dacia Logan Sedan"

(Foto: b)

"Prevent" grupacija u BiH će proizvoditi automobilske presvlake za model "Dacia Logan Sedan". Proizvodnja kreće krajem godine i to na proizvodnoj lokaciji u Zenici.

Ovo je prvi put da "Prevent" proizvodi automobilske presvlake za ovaj model, gdje će biti angažovano 150 radnika, saopšteno je na sajtu ove kompanije.

"Prevent" je također u prvoj polovini 2013. godine povećao izvoz, ali negativna konjuktura koja je prisutna u cijeloj automobilskoj industriji u Evropi utječe i na bh. autoindustriju. Prema nekim procjenama evropsko tržište bilježi pad od preko 10%. Paralelno sa padom tržišta, "Prevent" je okončao i jedan od najznačajnijih projekata za cijelu Grupaciju. S njegovim završetkom zabilježeno je i smanjenje broja narudžbi, pa time dolazi do optimizacije troškova ali i broja uposlenika, na pojedinim proizvodim lokacijama.

- Moram naglasiti da se ovdje radio o kratkoročnoj optimizaciji ljudskih resursa i prilagođavanju proizvodnih kapaciteta kojim će biti pogođeno do 5% ukupnog broja uposlenika Grupacije. Međutim, "Prevent" nastavlja sa novim projektima koji će osigurati stabilnost u poslovanju, kao i otvaranju novih radnih mjesta - ističe Kenan Nalbantić, član Uprave "Prevent" grupacije.

Osim ovog projekta sa "Dacia Logan Sedanom", "Prevent" će u narednom periodu uvesti i nove modele.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.