NavMenu

Goran Gavrić, književnik - Poezija kao nasušna potreba

Izvor: Glas Srpske Petak, 23.08.2013. 14:25
Komentari
Podeli
Goran GavrićGoran Gavrić
Nagrada "Stražilovo" dodjeljuje se još od 1973. godine i ona nosi posebnu težinu. Kao njen dobitnik jako sam ponosan, jer ona predstavlja potvrdu mog pjesničkog talenta i dokaz da ovo što radim ima svoju vrijednost i smisao, kaže za "Glas Srpske" mladi književnik Goran Gavrić iz Banjaluke, dobitnik specijalne nagrade "Stražilovo" za zbirku pjesama "Tunel".

Ta nagrada se dodjeljuje u kategoriji za najbolju prvu samostalnu knjigu pjesama mladih autora u organizaciji "Brankovog kola" iz Sremskih Karlovaca.

- Nagrađena zbirka "Tunel" predstavlja moju ličnu ispovijest. Poezija je moja nasušna potreba. Dobar dio pjesama bio mi je težak krst na leđima. Pjevam o sopstvenoj ambivalenciji, sklonosti ka grijehu, zatim o nepravdi i društveno-političkim nuspojavama, kao i o nezaobilaznoj ljubavnoj tematici - kazao je Gavrić.

Kako je pojasnio, sam naziv zbirke ima svojevrsnu simboliku, čitalac bi, na neki način, mogao da stekne utisak da se nalazi u tunelu i da putuje od mraka ka svjetlosti. Pjesme su pisane u slobodnom i vezanom stihu.

Branko Radičević je bio romantičar i veliki pjesnik, a njegove pjesme i dalje žive sa nama. Iako je Radičević jako rano, zbog bolesti, otišao na onaj svijet, ostavio je trajan pečat u srpskoj poeziji i kulturi, i to dovoljno govori da se radi o rijetkom i neponovljivom fenomenu. "Brankovo kolo" njeguje i čuva uspomenu na ovog velikana.

- "Kad mlidijah umreti" i danas znam napamet, a učio sam je u školskim klupama. Branko je volio život, o njemu je i pjevao, a ja, kao mladi boemski pjesnik, trudim se da o istom pjevam na svoj način, da kako dobra tako i loša iskustva na autentičan način pretačem u pjesmu. Tako se oslobađam i okrepljujem dušu. Taj momenat blagostanja poslije napisane pjesme je neiskaziv i ničim materijalnim se ne da nadomjestiti - pojašnjava Gavrić.

Njegova poezija naći će se i u "Panorami poezije" koja će biti priređena povodom objavljene stote pjesničke knjige u "Brankovom kolu".

- Za mene je veliki uspjeh taj da sam uspio svoje pjesme staviti među korice. Nagrada "Stražilovo" i čin uvrštavanja moje poetike u pomenutoj panorami za mene je veliko iznenađenje, ali i obaveza. Naime, to znači da trebam nastaviti sa pjevanjem (pisanjem) i usavršavanjem svog talenta kako bih našao svoj put i opstao na savremenoj pjesničkoj sceni. To bi ujedno i bila poruka mladim stvaraocima - da uz talenat, koji je presudan za stvaranje poezije, nastave da se usavršavaju i izgrađuju - zaključio je Goran Gavrić.

Zahvalnost

- Veliku zahvalnost dugujem ljudima iz kulturne institucije "Brankovo kolo" koji su me podržali i pružili mi šansu da budem dio priče koja se održava početkom septembra u Sremskim Karlovcima, Novom Sadu i na Stražilovu - rekao je Goran Gavrić.

Nagrada svim ovogodišnjim laureatima "Stražilova" biće dodijeljena 7. septembra u 11 časova na Stražilovu, pored spomenika Branku Radičeviću u okviru 42. "Brankovog kola".

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Glas Srpske" od 22.8.2013.)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.