NavMenu

Elvedin Grabovica, direktor "Elektroprivrede BiH" - Isključićemo struju svim dužnicima

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 21.08.2013. 15:50
Komentari
Podeli

Elvedin GrabovicaElvedin Grabovica

Elvedin Grabovica, direktor "Elektroprivrede BiH", najavljuje početak gradnje 11 velikih objekata u elektroenergetskom sektoru.

On kaže da su za neke od njih već obezbijeđena milionska sredstva međunarodnih finansijskih institucija.

Kada su u pitanju dugovanja za korištenje proizvedene struje, direktor EP BiH najavljuje početak kampanje naplate potraživanja.

- Izvršićemo obustavu isporuke električne energije na svim mjernim mjestima na koja se dug odnosi - ističe Grabovica.

Hoće li oko 100.000 građana, korisnika usluga kablovskog operatera "Telemach", ipak na kraju ostati bez TV signala, interneta i telefona zbog spora "Elektroprivrede BiH" s ovim operaterom?

- Naša poslovna odluka je da ovo pitanje konačno bude riješeno. Naš cilj nije da građani ostanu bez signala kablovskih televizija. Cilj nam je da nakon 10 godina uredimo ovu oblast jer hoćemo, i to je naša obaveza, da zaštitimo imovinu koja se nelegalno koristi. Hoće li građani ostati bez signala operatera "Telemach" ne zavisi od nas, zavisi od odluke "Telemacha" i poštivanja zakona s njihove strane.

Kako ćete s "Telemachom", odnosno hoćete li uopće uspjeti riješiti način plaćanja naknade za korištenje elektrostubova "Elektroprivrede BiH"?

- S obzirom na to da je riječ o racionalnim ljudima, siguran sam da ćemo doći do rješenja na obostranu korist. Naši zahtjevi prema "Telemachu" nisu nerealni i diskriminirajući.

Godinama slušamo priče o velikim elektroenergetskim projektima u FBiH, od čega na kraju nije bilo ništa. Koji su projekti trenutno najaktuelniji i kakvi su planovi EP BiH u bliskoj budućnosti?

- Dvije godine se intenzivno pripremamo za 11 objekata, čiji je početak gradnje ili obavljanje potrebnih aktivnost za taj početak planirano do 2015. godine. Trenutno najaktuelniji su Blok 7 u TE Tuzla, hidroelektrane Vranduk, Janjići, Una Kostela, male hidoelektrane na Neretvici i vjetropark Podveležje.

Za Blok 7 u toku je procedura iz javnog poziva za izbor projektnog partnera za zajedničko ulaganje u njegovu izgradnju, a u septembru bi trebalo da potpišemo ugovor sa EBRD-om, koji je odobrio kredit za HE "Vranduk" u iznosu 26 mil EUR. Spremnost za kreditiranje ovog projekta izrazio je i EIB. U jesen očekujemo početak pripremih radova, a u proljeće naredne godine početak gradnje. EBRD je odobrio i kredit za hidroelektranu Una Kostela. Njemačka razvojna banka KfW spremna je da kreditira hidroelektranu Janjići i vjetropark Podveležje. Paralelno se odvijaju potrebne aktivnosti za druge projekte, Blok 8 u TE "Kakanj", hidroelektrane "Čaplje" i "Ustikolina", vjetropark "Vlašić". Konstatacija da od velikih elektroenergetskih projekata.

(Foto: Goran Parezanović)

Da li je otežana proizvodnja struje nakon velikog sušnog perioda koji je pogodio cijelu BiH?

- Zahvaljujući dobrom stanju akumulacija početkom godine, trenutni sušni period nema posebnog utjecaja na proizvodnju naših hidroelektrana, kao što je to bilo recimo 2011. i 2012. godine. Hidrokapaciteti rade u skladu s planom koji je i baziran na sušnim hidrološkim prilikama. Naše termoelektrane "Tuzla" i "Kakanj" takođe rade u skladu s planom i proizvodnja se zahvaljujući dobroj spremnosti pogona odvija bez poteškoća.

Kakva je trenutno poslovna agenda "Elektroprivrede BiH", odnosno koliki su dugovi EP BiH prema klijentima, a dugovi drugih prema vašem preduzeću?

- EP BiH nema dugovanja prema klijentima. Ujedno, mi smo jedna od kompanija sa najmanjim iznosima potraživanja. Međutim, upozoravamo na rast dugovanja javnih preduzeća. U toku ovog mjeseca dužnicima će ponovo biti predložena dinamika izmirenja obaveza, obostranim potpisivanjem ugovora o reprogramu duga. Ukoliko dogovor u predloženom roku ne bude ispoštovan, zbog zakonske obaveze i odgovornosti, poduzećemo sve mjere dozvoljene zakonom kako bismo osigurali i naplatili dospjela novčana potraživanja.

Izvršićemo obustavu isporuke električne energije na svim mjernim mjestima na koja se dug odnosi. Naša poslovna politika snabdijevanja je nediskriminirajuća, nema "zaštićenih" krajnjih kupaca električne energije i prema svima se postupa u skladu s važećim propisima koji regulišu oblast isporuke i obustavu isporuke električne energije.

Političke stranke, naročito SDA i SDP, vode dugogodišnju borbu za prevlast nad preduzećem kojim Vi upravljate, a spore se i u vezi s mogućnošću privatizacije ove velike javne kompanije. Kakva je sada situacija, da li je privatizacija izvjesna i kakav je Vaš stav o tome?

- Od kada sam generalni direktor, "Elektroprivreda BiH" posluje pozitivno i to je dokaz da politička previranja nemaju utjecaja na poslovanje. Mi smo jedna uspješna bh. priča, bez obzira na probleme koji jesu zbog političkih previranja. O privatizaciji kompanije, dok sam ja u njoj, nije bilo govora.

Plan milijarda

Koliki je godišnji obrt "Elektroprivrede BiH"?

- U prošloj godini ostvarili smo 926 mil KM prihoda. Nadam se da će ova biti okončana s milijardom KM. To nam je cilj.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Nezavsine novine" od 20.08.2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.