NavMenu

Bijeljina i Bogatić zajedno ka energetskoj nezavisnosti

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 19.08.2013. 13:07
Komentari
Podeli

Opština Bogatić u Srbiji, zajedno sa prekograničnim gradom Bijeljinom, pokrenula je projekat čiji je osnovni cilj veća promocija i iskorištavanje obnovljivih izvora energije, ističe Tanja Erić, portparol ove mačvanske opštine. Projekat "Bijeljina i Bogatić zajedno ka energetskoj nezavisnosti povećanjem energetske efikasnosti i promocijom obnovljivih izvora energije" - finansira EU, prenosi "Pan radio".

- U konkurenciji 16 izabranih projekata ovaj je budžetski finansiran najvećim iznosom od 580.000 EUR, osmislila ga je opština Bogatić i potom pozvala prekogranični grad Bijeljina kao koaplikanta na ovom programu - kaže Erićeva za Srnu.

Prema riječima energetskog menadžera opštine Bogatić Zorana Arsenovića, projektom se čuva i održava visok kvalitet životne sredine u regionu, korićenjem obnovljivih izvora energije (OIE) i povećanjem stepena energetske efikasnosti.

- Izradom lokalnog plana energetske efikasnosti za opštinu Bogatić, doprinećemo i nacionalnom planu da se u narednih pet godina načini ušteda od 600 milč EUR različitim lokalnim energetskim efikasnim programima - rekao je Arsenović.

On ističe da je značaj ovog projekta za opštinu Bogatić ogroman, jer njeni energetski potencijali nisu bili dovoljno iskorišteni.

- Evropski centar za obnovljivu energiju iz Gisinga (Austrija), partnerske organizacije ovih opština, zajedno sa lokalnim ekspertima, u okviru ovog projekta izradiće sistemski energetski plan razvoja OIE i uštede energije povećanjem energetske efikasnosti - navodi Arsenović.

Osim toga, biće izrađena i studija za iskorištavanje biomase sa ovih prostora, kao i studija iskorištivanja solarne energije.

Kao dio ovog projekta predviđene su i studijske posjete poljoprivrednika i predstavnika lokalnih samouprava, javnih preduzeća, nevladinih organizacija, ali i učenika osnovnih i srednjih škola i njihovih nastavnika - Gisingu, da vide kako su ta pitanja riješena u ovom evropskom gradiću.

Gising je svojom energetskom politikom dostigao energetsku nezavisnost, povećao prihode na 6 mil EUR godišnje i ne samo da je iskorijenio nezaposlenost, već u oblasti OIE zapošljava i ljude iz okolnih regija.

Jedan od rezultata projekta biće i nabavka i postavljanje solarnog punjača električne energije za mobilne telefone i računare, koje je Bijeljina već instalisala.

Arsenović kaže da studije predstavljaju odličnu polaznu osnovu za svaku ozbiljniju investicionu djelatnost, a da opština Bogatić i te kako ima šta da ponudi.

Samo u oblasti geotermalne energije procijenjeno je da može da se iskoristi geotermalni potencijal toplotne snage od oko 150 MW, a to znači da se eksploatacijom sa ovog prostora mogu grijati i potrošači iz drugih okolnih gradova.

Osim toga, prednost opštine je njeno poljoprivredno zemljište koje obuhvata više od 80% njene površine, sa kojeg se mogu ubirati žetveni ostaci za proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase.

Iako razdvojeni rijekom Drinom, Bogatić i Bijeljina imaju vrlo slične prirodne potencijale u oblasti OIE, što će doprinijeti ne samo većoj socijalnoj koheziji, već će dati širu i obuhvatniju ponudu budućim investitorima.

Osim pomenutih rezultata ovog kompleksnog projekta, nije manje značajan predviđeni rezultat podizanja svijesti i izgradnje lokalnih kapaciteta u opštini Bogatić i gradu Bijeljina radi povećanja energetske efikasnosti i održivog koncepta korišćenja obnovljivih izvora energije.

Da bi Srbija dostigla svoju međunarodnu obavezu od 27% udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj bruto finalnoj potrošnji 2020. godine, potrebno je istražiti i iskoristi njene najvažnije regionalne potencijale.

Ti potencijali obuhvataju najveći dio plodne mačvanske ravnice, poznate po izuzetnim potencijalima u ovoj oblasti, a posebno u domenu geotermalne energije, velikog potencijala biomase, kao i hidroenergije i solarne energije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.