NavMenu

Ljubuški u saradnji sa hrvatskim općinama priprema izgradnju poslovne zone - Posao za 2.000 radnika

Izvor: eKapija Nedjelja, 18.08.2013. 14:03
Komentari
Podeli

Općina Ljubuški i dvije susjedne općine iz Hrvatske najavljuju realizaciju jedne poslovne ideje koja izgleda gotovo nevjerojatna u ovo vrijeme. Na ovome bi graničnom području, naime, bila izgrađena poslovna zona koja bi čitavome kraju donijela gospodarski procvat. Bilo bi otvoreno čak 3.000 novih radnih mjesta, prenosi portal "Indikator.ba".

Do jučer futuristički projekt - da uz granicu dviju država, čvorištu koridora Vc i Jadransko-jonske ceste, nikne poslovni park na 2.000 hektara zemlje, već je spreman za europske fondove. Ovdje na prostoru triju susjednih općina, Ljubuški, Kula Norinska i Pojezerje, živi oko 40.000 stanovnika. Četvrtina je nezaposlena.

- Projekt BEPO je jako kompleksan i u njega, na našu sreću, ulazi Poslovna zona "Zvirići", koja je na sjecištu koridora, udaljena nekih 15 kilometara od Luke Ploče - kaže Mario Bajto, šef Odjela za strateško planiranje i lokalni razvoj u Ljubuškom.

To je prilika, kažu u Ljubuškom, jer bi projektom bilo uspostavljeno intermodalno čvorište - mreža cestovnog i željezničkog terminala i povezala bi se na lučku infrastrukturu u Pločama. Povećalo bi to trgovinsku razmjenu dviju zemalja, ali i privuklo strane investitore.

- Ovdje novaca nema previše. Sad su nam pri ruci EU-ovi fondovi, pogotovo kada govorimo o IPA prekograničnoj suradnji Hrvatske i BiH, i trebamo se svi više uključiti - općine, ministarstva, da apliciramo na što više projekata i da na taj način povučemo što više sredstava - naglašava Ivan Jelčić, ravnatelj Razvojne agencije ZHK-a (HERAG).

Na ljubuškoj poslovnoj zoni odvijaju se radovi na poravnanju terena. Zatvoren je natječaj za dodjelu zemljišta. Mogućnosti su velike, ako se budu znale iskoristiti, ističu u REDAH-u.

- Mi u BiH nismo pripremili ambijent, da ih aktivnije privučemo ovdje, da ih motiviramo - kaže Ivan Jurilj, ravnatelj Regionalne agencije za razvoj.

Ovaj prostor važan je za trgovinu i promet robe prema Europi. BiH ovim projektom postaje strateška točka za povoljniji pristup financijskim tokovima i potporama EU-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.