Izvor: eKapija | Petak, 16.08.2013.| 17:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Goraždanska industrijska zona "Vitkovići" prerasta u savremeni privredni centar - Ispunjavaju se uslovi za poslovanje stranih investitora

Joakim Volf, direktor "Emke" i Muhamed Ramović (Foto: Gorazde.ba)

Radovi na vodovodnoj mreži u industrijskoj zoni "Vitkovići" u Goražu, vrijedni oko 50.000 KM, su pri kraju, a radovi su dio projekta podrške stranim investitorima, kako bi se olakšalo poslovanje u njihovim pogonima u ovoj općini.

Tim povodom, načelnik Goražda Muhamed Ramović je u četvrtak (15. avgust 2013) organizovao prijem za direktora kompanije "Emka" Joakima Volfa. Ova njemačka kompanija, zajedno sa "Bekto Precisom", "Preventom", "Ginexom" i drugima, predstavlja okosnicu privrednog razvoja BPK Goražde i u Goraždu već zapošljava oko 200 radnika. Tokom susreta u maju ove godine u Njemačkoj bilo je riječi i o izgradnji novih pogona u Industrijskoj zoni Vitkovići te povećanju broja zaposlenih na oko 500. Sada su radovi već uveliko u toku, tako da nova industrijska zona već ima oblik modernog europskog privrednog centra.

- Zadovoljan sam onim što ova kompanija radi, uslovima rada i jako sam sretan što imamo njihove pogone u Goraždu. To je kompanija koja trenutno zapošljava preko 200 naših sugrađana, a uskoro će u Industrijskoj zoni u Vitkovićima obezbijediti i nova radna mjesta u novim pogonima. Ova izuzetno uspješna kompanija koja ima više od 1 300 uposlenika u pogonima u Njemačkoj je naš pouzdan partner, tako da smo njima, ali ćemo i svim drugim investitorima i dalje biti na raspolaganju – istakao je Ramović

Budući da je osnovna orjentacija općine Goražde podrška i poticaj privrednom razvoju, u tom cilju, načelnik je zajedno sa svojim saradnicima poduzeo neophodne aktivnosti kako bi se dao doprinos širenju industrijskih zona, i to je učinjeno na način da se uradi priključak na vodovodnu mrežu što je jedan od osnovnih uvjeta nesmetanog funkcionisanja svih privrednih društava koje posluju na ovome području.

Naime, proširenjem kapaciteta industrijske zone Vitkovići ukazala se potreba za izgradnju novog vodovoda što je Općina Goražde prepoznala, te u skladu sa politikom podrške razvoju privrede u našem gradu, odlučila je graditi vodovod kako bi se riješilo vodosnabdijevanje pogona šest firmi u industrijskoj zoni Vitkovići.

Volf je izrazio zadovoljstvo izvrsnom saradnjom koju njegova kompanija ima sa našom Općinom, te nije krio zadovoljstvo zbog ažurnoti i susretljivosti lokalnih vlasti i njihovih napora da olakšaju investitorima što lakše pokretanje biznisa i otvaranje novih radnih mjesta. Osim Volfa, sastanku je prisustvovao i vlasnik najuspješnije špeditorske kuće u Goraždu Zijo Tanjo, čiji firma zapošljava 22 radnika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.