NavMenu

Institut zaštite od požara upozorava da FBiH nema izgrađen sistem zaštite

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 15.08.2013. 10:32
Komentari
Podeli

Institut zaštite od požara u Sarajevu upozorava da četiri godine od donošenja Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu u Federaciji BiH, a ni nakon 10 godina od donošenja Zakona o zaštiti i spašavanju, Federalna uprava civilne zaštite nije izgradila sistem zaštite od požara kao dio integrisanog sistema zaštite i spašavanja u FBiH.

Ovaj institut poziva predsjednika Vlade FBiH Nermina Nikšića da hitno reaguje, da smijeni nesposobno rukovodstvo Federalne uprave civilne zaštite i preduzme odgovarajuće korake u pravcu reorganizacije te "uspavane strukture" u modernu i po evropskim standardima utemeljenu Upravu za zaštitu i spašavanje FBiH.

Iz Instituta ističu da cijene nadljudske napore na terenu malobrojnih snaga u gašenju požara, koji je već 15 dana van kontrole na području opštine Jablanica.

U saopštenju se navodi da je federalna Uprava još prošle godine trebalo da usmjeri višemilionska namjenska sredstva sa računa u prevenciju i izradu organizacijsko-planskih dokumenata, kao što su procjene ugroženosti i planovi zaštite, te u kadrovsko i materijalno-tehničko jačanje jedinica na terenu, posebno u požarno ugroženim dijelovima teritorije FBiH, ali da se ta sredstva nenamjenski troše.

Iz Instituta upozoravaju da Federalna uprava civilne zaštite time ugrožava živote ljudi i izaziva nesagledive materijalne štete i katastrofalne posljedice po životnu sredinu.

Rukovodstvo Federalne uprave civilne zaštite je propustilo da izgradi funkcionalan sistem i kroz federalnu procjenu ugroženosti definiše krizne regije u koje je trebalo usmjeravati novčana sredstva koja su joj na raspolaganju.

Takođe, kako se navodi, nije formiran ni inspektorat koji bi naložio kantonalnim i opštinskim službama izradu obavezne dokumentacije i opšte preventivne mjere zaštite od požara, čime je ostavljen prostor za manipulaciju niže potčinjenim organima.

- Samo nadljudskim naporima opštinske službe Civilne zaštite Jablanica i samoorganizovanih građana i vatrogasnih društava, kao i svesrdnom pomoći sektora za zaštitu i spašavanje pri Ministarstvu bezbjednosti BiH i helikoptera Oružanih snaga, vatrena stihija se koliko-toliko drži pod kontrolom i sprečava se njeno napredovanje ka naseljenim područjima - dodaje se u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.