Izvor: | Utorak, 07.11.2006.| 11:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ko su neprijatelji interneta?

Povodom međunarodne cybermanifestacije pod nazivom 24 sata protiv cenzure na internetu, Reporteri bez granica objavili su popis s imenima zemalja "neprijateljica interneta". Trinaest "neprijatelja interneta" u koje organizacija za zaštitu medijske slobode upire prstom jesu: Saudijska Arabija, Bjelorusija, Mianmar, Kina, Sjeverna Koreja, Kuba, Egipat, Iran, Uzbekistan, Sirija, Tunis, Turkmenistan i Vijetnam.

U odnosu na 2005. godinu, tri su zemlje povučene s popisa neprijatelja interneta: Libija, gdje je izaslanstvo RSF-a utvrdilo da se "internet više ne cenzurira" i gdje nijedan cyberdisident više ne čami u zatvoru, te Maldivi i Nepal. Egipat je pak uvršten u popis, s obzirom da predsjednik Hosni Mubarak "pokazuje autoritarnost na polju interneta koja vrlo zabrinjava" i da su tri blogera uhapšena i pritvorena jer su se "zauzeli za demokratske reforme u zemlji", navodi RSF.

Reporteri bez granica organiziraju od utorka u 11.00 sati po srednjoeuropskom vremenu do srijede u isti sat, međunarodni informatički skup pozivajući javnost da se ujedini protiv "neprijatelja interneta" te da registriranjem na njihovoj stranici stanu u "obranu slobode govora online i založe se sudbinu blogera u represivnim zemljama".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.