NavMenu

Direkcija za ceste BPK Goražde formira katastar puteva - Cilj aplicirati na IPA fondove za ulaganja u infrastrukturu

Izvor: eKapija Srijeda, 14.08.2013. 10:13
Komentari
Podeli

(Foto: Bpkg.gov.ba)

Direkcija za ceste Bosansko-podrinjskog kantona Goražde počela je realizaciju kreiranja katastra puteva na području tog kantona.

Podaci se unose elektronski na licu mjesta, a zatim ažuriraju u Direkciji, na prethodno pripremljenom geodetskom području sve tri općine i ORTO-FOTO snimku BPK Goražde. Takođe, tehnički podaci se unose i ažuriraju u geografsko-informacijskom sistemu (GIS), prenosi sajt Vlade BPK.

Dugoročni plan investiranja u puteve BPK Goražde će imati kvalitetnu osnovu za apliciranje prema potencijalnim investitorima, kao i za planiranja u okviru budžetskih sredstava BPK Goražde. Sve ove aktivnosti takođe se provode u sklopu priprema aplikacije za korištenje sredstava Instrumenta predpristupne pomoći IPA II za period 2014-2020.godina. Putem novog Instrumenta IPA II Evropska unija je izrazila spremnost da nastavi pomagati zemljama uključenim u proces pridruživanja u oblasti izgradnje putne infrastrukture.

Naime, na osnovu Zakona o cestama FBiH do 2014.godine potrebno je da svi upravitelji cesta imaju informacije o svim putevima koje je potrebno ispraviti, kako bi se poboljšala bezbjednost saobraćaja. Takođe, potrebno je napomenuti da mnogi putni pravci na području ovog kantona nemaju odgovarajuću dokumentaciju ili ta dokumentacija nije po odgovarajućim standardima koje je potrebno uskladiti sa ovim Zakonom. Činjenica je da se na prostoru BPK Goražde u proteklih dvadeset godina nije izrađen niti jedan novi putni pravac i da se uglavnom radilo o sanaciji postojećih puteva.

S tim u vezi, Direkcija za ceste u okviru svog Plana i programa rada za 2013.godinu ima u planu da do kraja ove godine uradi plansku dokumentaciju izgradnje i rekonstrukcije cesta na prostoru kantona. Od značajnijih projekta Direkcije koji će biti realizovani u ovoj godini su rekonstrukcija raskrsnice u ulici Zaima Imamovića, rekonstrukcija dionice i proširenje regionalnog puta Splavište-Zupčići, te početak radova na putnim pravcima Mravinjac-Berič-Spahovići i Osanica-Ilovača-Brzača.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.