NavMenu

Ništa od niže stope PDV-a

Izvor: eKapija Utorak, 13.08.2013. 15:54
Komentari
Podeli

U BiH ni skoro deset godina nakon uvođenje PDV-a ne postoji konsenzus političkih stranaka da li treba uvesti diferenciranu stopu.

Rasprava o PDV-u ponovo je aktuelizovana nakon što su PDP i Zoran Tegeltija, ministar finansija RS iz SNSD-a, u nedjelju otvorili polemiku o tome da li je trebalo uvesti PDV i osnovati Upravu za indirektno oporezivanje.

Tegeltija je izjavio da SNSD nikad ne bi dozvolio da isti PDV plaćaju oni koji jedva kupuju hljeb i dječju hranu i oni koji kupuju skupe automobile. Tegeltija juče nije mogao razgovarati na tu temu jer je bio van zemlje.

Generalno, u RS su više pobornici da bi trebalo smanjiti stopu PDV-a barem na osnovne životne namirnice, lijekove i školski pribor.

Sa druge strane, u FBiH su skeptični da li bi smanjenje stope dovelo do sniženja cijena, zbog čega smatraju da građanima u potrebi treba pomoći na drugačiji način.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, podsjeća da je RS prošle godine Upravnom odboru UIO uputila prijedlog za smanjenje. Prijedlog nije prošao jer su protiv njega glasali predstavnici FBiH.

- Osnovno obrazloženje protivnika je bilo da se nikoga ne može prisiliti da snizi cijene ako ne želi jer cijene diktira tržište i da bi postojao veliki rizik da država izgubi dio prihoda, a da se ne postigne željeni cilj - rekao je Kovačević.

Boško Tomić, prvi zamjenik Komisije za budžet i finansije Predstavničkog doma BiH i poslanik SNSD-a, odbacuje opravdanje da zbog tog razloga ne treba uvesti diferenciranu stopu PDV-a.

- Izgleda da ovom zemljom zaista vladaju trgovački lobiji. Svi dosadašnji pokušaji uvođenja niže stope PDV-a su propali upravo zato što su trgovci pokazali da su, izgleda, jači od države i mogu raditi šta žele. Država treba hitno da uvede nižu stopu PDV-a i da onda stane u kraj bezobrazluku onih koji zarađuju na narodnoj muci rigoroznim kontrolama - smatra Tomić.

Dragan Vrankić, član Predsjedništva HDZ BiH i bivši ministar finansija i trezora BiH, sa druge strane, smatra da država na druge načine treba pomoći socijalno ugroženom stanovništvu.

On smatra da bi "disciplinovanje" trgovaca od strane države ugrozilo tržišnu ekonomiju i slobodno formiranje cijena.

- Ako smo se opredijelili za tržišni pristup, onda ne može država prisiljavati trgovce po kojoj će cijeni prodavati robu. Osim toga, ako je cilj smanjenja stope pomoć socijalno ugroženim, onda što bih ja sa poslaničkom plaćom plaćao jeftiniji kruh? To nije ni fer! Neka država ubire poreze po sadašnjoj stopi, a onda kroz socijalne programe omogući onima koji su u potrebi da imaju jeftiniji kruh i ostale potrebe - smatra Vrankić.

On je rekao da su sve dosadašnje inicijative za niži PDV bile samo "predizborni marketing" i da nije bilo prave namjere da se to uradi.

- Najbolji primjer za to vam je FBiH jer se sad 70% federalnog proračuna daje maltene zdravim ljudima zato što netko kupuje naklonost birača na ovakav način - rekao je Vrankić.

Fuad Kasumović, bivši zamjenik ministra finansija i trezora BiH iz SDA, smatra da građani treba da imaju niži PDV na osnovne namirnice, ali, po njegovom mišljenju, to nije osnovni problem. Prema njegovom mišljenju, najveći problem je glomazna administracija koja "pojede" mnogo više novca od onog koji bi se dobio nižim PDV-om.

- Imate potrebu da građanima oblakšate time da neke osnovne stvari budu jeftinije, ali puno bi se više postiglo da ukinemo 30% administracije, za koju se godišnje zadužujemo nekoliko stotina miliona maraka - rekao je Kasumović.

Milenko Stanić, član Tima SDS-a za finansije, podsjeća da je, kada su poslanici glasali za uvođenje PDV-a, bilo obećano da će druga stopa biti uvedena čim profunkcioniše sistem.

- Podsjećam da je prošlo već skoro deset godina, a to nije urađeno. I ne samo to, nego niko nije uradio ni analizu. To nije ozbiljno. SDS će podržati svaku ozbiljnu inicijativu da bude uvedena diferencirana stopa - rekao je Stanić.

Kako je rekao, to ne treba činiti u predizborne svrhe, već nakon ozbiljne analize na koji način nadomjestiti manjak prihoda. On ne misli da bi trgovci pravili problem time što ne bi snizili cijene.

- Јa se s onima koji tako nešto tvrde nikako ne mogu složiti. Naravno da bi trgovci to radili ako nemamo konkurenciju u zemlji. A onda je problem monopolizam. Јa sam uvjeren da bi smanjenje stope dovelo do sniženja cijena jer se radi o proizvodima koje građani svakodnevno kupuju i da bi trgovci bili prisiljeni sniziti cijene da ne izgube kupce - rekao je on.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta RTRS-a od 13. avgusta 2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.