NavMenu

Šume u RS ozbiljno ugrožene - Suše i potkornjaci glavni uzroci

Izvor: eKapija Utorak, 13.08.2013. 09:25
Komentari
Podeli

Veliki broj stabala četinara u pojedinim šumskim gazdinstvima u RS se suši, prije svega zbog prošlogodišnjeg, ali i ovogodišnjeg dugog sušnog perioda, te napada potkornjaka.

Da situacija nije nimalo bezazlena, potvrdili su u više šumskih gazdinstava u RS, te resornom ministarstvu, gdje su kazali da su zatražili detaljnu informaciju od "Šuma RS" o stanju na terenu, posebno kada je u pitanju potkornjak, te da ovih dana očekuju tu informaciju.

Osim toga, sugerisano je da odmah budu preduzete sve mjere zaštite.

Nedeljko Antić, direktor ŠG "Lisina" iz Mrkonjić Grada, rekao je da su oni sušenje stabala u tom području spriječili tako što su isjekli sva suva stabla. Kazao je da su imali oko 1.000 kubika takvih stabala, koja su uklonili. U ŠG "Banjaluka" kažu da redovno prate stanje sa sušenjem stabala i da to sada drže pod kontrolom.

U ЈP "Šume RS" rekli su da je krajem prošle i početkom ove godine u RS prisutna pojačana pojava sušenja pojedinačnih i manjih ili većih grupa stabala.

- Pojava sušenja nije prisutna samo u državnim, nego i u privatnim šumama - naveli su iz "Šuma RS".

Oni navode da je pojava sušenja prisutna u cijeloj Evropi, a ne samo u RS.

- Najugroženije vrste su hrast kitnjak, jela, smrča i borovi. U ovakvim slučajevima ekonomska šteta je neminovna - kažu u ovom preduzeću. Pojašnjavaju da pojačano sušenje ima nekoliko razloga, a oni su: promjena klime, šumski požari, pogrešni sistemi gazdovanja, otvaranje šuma zbog izgradnje infrastrukture, zagađena životna sredina, edafski faktori. Kažu da među štetočinama u četinarima svakako prednjače potkornjaci, koji se zavlače u koru drveta i presijecaju provodne sudove debla, usljed čega se deblo suši, to jest nema više cirkulacije prometa u drvetu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Saobraćaj

Uskoro zajednički TAG uređaj - Potpisan memorandum o integraciji elektronske naplate cestarine između BiH i Srbije

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu cestarine između Bosne i Hercegovine i Srbije. Ugovor su potpisali direktori javnih preduzeća JP Autoceste FBiH, Putevi Srbije i Autoputevi RS, Denis Lasić, Zoran Drobnjak i Nedeljko Ćorić. Svečanom popisivanju Memoranduma prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.