Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 13.08.2013.| 08:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nelojalna konkurencija - Uvoznički lobiji ugrožavaju poljoprivredu Bosne i Hercegovinekako je naveo, grešaka Uprave za indirektno oporezivanje BiH, RS i cijela BiH izgubile su proteklih godina stotiZbog uvozničkih lobija, koji su više vodili računa o interesima nekih drugih zemalja i EU, poljoprivredni proizvodi BiH izloženi su nelojalnoj konkurenciji visoko subvencionisanih poljoprivrednih proizvoda okolnih zemalja, EU i Turske, rekao je juče Nenad Kesić, član Glavnog odbora SNSD-a zadužen za poljoprivrednu politiku.

Kako je istakao, za probleme sa kojima se danas suočava BiH poljoprivreda krivi su predstavnici vlasti BiH koji su do 2004. godine pregovarali sa EU i zemljama CEFTA o načinu trgovine poljoprivrednim proizvodima.

- U CEFTA nemamo nikakvih ograničenja i sva roba bez ikakvih opterećenja slobodno ulazi na tržište BiH. Sa EU imamo takvu situaciju da oni traže koncesiju na 230 proizvoda, a obezbijedili su koncesiju za tri proizvoda iz BiH, to su morska riba, pjenušavo vino i med - istakao je Kesić.

Kako je naveo, radna grupa Ministarstva poljoprivrede RS sarađuje sa Ministarstvom ekonomskih odnosa i spoljne trgovine BiH na izradi mjera koje će, kako je uvjeren, uskoro dati pozitivne rezultate za BiH.

Te mjere uključuju pojačanu kontrolu robe na granici sa BiH, a zbog, ne miliona maraka, te pojačan rad inspekcijskih organa i uvođenje carinskih barijera na proizvode u oblasti hrane.

- Mislim da imamo sve elemente da takvu odluku donesemo, jer kad se vidi uporedna cijena mlijeka hrvatskih proizvođača u Hrvatskoj i RS, evidentno je da se radi ili o dampingu ili o visoko subvencionisanim proizvodima od strane Hrvatske - naveo je Kesić.

On je rekao da za ove mjere postoji podrška Mirka Šarovića, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i Nermina Nikšića, predsjednika Vlade FBiH, koji je o tome nedavno razgovarao sa Željkom Cvijanović, predsjednicom Vlade RS.

Kesić se negativno izrazio i prema odluci EU da suspenduje novac iz Instrumenata pretpristupne pomoći (IPA) za BiH iz oblasti poljoprivrede.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.