NavMenu

Otkrivene velike zalihe zlatne rude u Srbiji

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 12.08.2013. 10:08
Komentari
Podeli

Strane kompanije, koje istražuju ležišta zlatne rude u Srbiji, ustanovile su da se na žagubičkom bazenu nalazi najmanje 150 tona zlata, što predstavlja svjetsku senzaciju i može biti prekretnica za Srbiju, ocijenio je ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević.

Bačević je rekao da je kompanija "Avala resorces", koja istražuje zlato na devet lokaliteta, samo u 2012. godini uložila 20 mil USD za ove namjene, ali da bi se projekat mogao višestruko isplatiti.

- Najbolji su rezultati na lokaciji Potaj Čuka-Tisnicaž kod Žagubice. Ukupni rudni potencijal se već u ovoj fazi istraživanja procenjuje na nekoliko miliona unci zlata, što je ravno stogodišnjoj produkciji zlata u Borskom rudniku, koji iznosi oko 150 tona - izjavio je Bačević za "Večernje novosti".

On je pojasnio da je riječ o novootkrivenim, ranije nepoznatim mineralnim pojavama zlata u zapadnom obodnom dijelu Timočkog magmatskog kompleksa i da je koncentracija zlata u zemljištu velika.

- Sadržaji zlata se kreću od 0,45 grama pa do 9,46, čak i više grama po toni - otkrio je Bačević.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja dodao je da su značajni rezultati postignuti i u istraživanjima na području Brestovca kod Bora i da je, prema nezvaničnim saznanjima, riječ o pronalasku koji se dešava "jednom u 100 godina".

On je priznao da Srbija sama danas nema novca ni tehnologije ni za osnovna geološka istraživanja, te je angažovanje stranaca bilo neophodno.

- Naša država je siromašna i prezadužena jer su nas prethodne Vlade dovele u ovo stanje. Ništa nisu izgradile i nisu otvorile nijedan ozbiljan rudnik. Problem mora da se rešava uvođenjem investicija iz inostranstva ili nalaženjem strateških partnera - rekao je Bačević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.