NavMenu

Novosadski "Citens" ulaže u Sokolac - Obećana pomoć pčelarima i gradnja kuća od drveta sa "Novom Romanijom"

Izvor: eKapija Nedjelja, 11.08.2013. 18:34
Komentari
Podeli

SokolacSokolac

Predstavnici Društva za razvoj inovativnih tehnologija "Citens" iz Novog Sada boravili su u petak (9. avgust 2013.) u Sokocu, gdje su o budućoj saradnji razgovarali sa načelnikom opštine Milovanom Bjelicom i njegovim saradnicima, rukovodstvom u ""Novoj Romaniji" i "Romanijaputevima". Još u aprilu ove godine "Sitens" je na adresu čelnih ljudi u opštini uputio pismo namjere o investiranju, u kome se kaže da je "Sitens", sa ino partnerima, planirao dugoročno investirati na području opštine Sokolac, prije svega, u oblast poljoprivrede, obnovljivih izvora energije, inovativne tehnologije i u druge profitabilne projekte

Kako piše opštinski sajt, "Citens" je zainteresovan i za projekte u oblasti proizvodnje meda. Zbog toga su u pomenutim razgovorima učestvovali Dragiša Kovačević, predsjednik Udruženja pčelara "Glasinac" i direktor i vlasnik Pčelarskog centra "Batinić" Zoran Batinić.

Predstavnici "Citensa" obećali su finansijski podržati rad Udruženja pčelara "Glasinac", kroz obezbjeđenje sredstava za preradu i pakovanje meda, ali i u dijelu koji je veoma bitan za plasman ovog proizvoda. Biće na usluzi pčelarima i u procesu formiranja Zadruge, koja će okupljati proizvođače meda i proizvoda na bazi meda. Pomoć može očekivati i Pčelarski centar "Batinić", čiji će se proizvodi ovih dana naći u sjedištu grupacije "Citens", nakon čega bi trebalo da se definišu budući oblici saradnje

Nakon razgovora sa čelnim ljudima opštine Sokolac, sačinjen je sporazum kojim je uspostavljen partnerski odnos na projektima iz oblasti građevinarstva, poljoprivrede, drvne industrije, turizma i ugostiteljstva. O realizaciji dogovorenog uskoro će se znati više detalja.

Predstavnici "Citensa" posjetili su preduzeće "Nova Romanija", čiji je vlasnik Vlada RS. Ova firma dugo čeka strateškog partnera, traži izlaz iz poteškoća u koje je zapala.

Izvršni direktor za proizvodnju Petko Vukojičić potencijalnim pertnerima govorio je o tehnologiji, naglasiviši obavezu investiranja u novu opremu kako bi proizvodi "Nove Romanije" mogli konkurisati na svjetskom tržištu.

Društvo "Citens" će do kraja ovog mjeseca dostaviti detaljnije planove za izradu kuća od drveta. U isto vrijeme, "Novoj Romaniji" biće dostavljen zahtjev za ponudu izgradnje 50 i 100 kuća od drveta. "Nova Romanija" će obezbijediti aktivno učešće svojih inženjera na razradi svih tehničkih detalja za izradu kuća, pri čemu će pisanim putem dostaviti eventualne sugestije za konstrukcione i druge izmjene kako bi objekti bili prilagođeni klimatskim i drugim uslovima lokaliteta na kojem će biti postavljeni.

Poslije usaglašavanja tehničkih detalja izrade kuća, stručne službe "Nove Romanije" i konsultant – ekspert tehničke struke, koga odredi "Citens" definisaće potrebnu tehnološku liniju za proizvodnju kuća, a "Nova Romanija" se protokolom obavezuje da zatraži najmanje tri ponude za odabranu tehnološku liniju, pripremi analizu prispjelih ponuda i prezentuje ih "Sitensu". Izbor najpovoljnije ponude izvršiće zajednički tim stručnjaka koje će imenovati "Citens" i "Nova Romanija", a na bazi odabrane ponude, kao i drugih pretpostavki za otpočinjanje procesa proizvodnje kuća.

"Nova Romanija" će uraditi plan potrebnih finansijskih sredstava i dostaviti ih "Citensu". Za realizaciju navedenih aktivnosti potrebno je tri mjeseca.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.