Izvor: eKapija | Srijeda, 07.08.2013.| 14:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Svi SUV-ovi iz kompanije "Volkswagen" ubuduće sa smanjenom težinom

Sudeći prema posljednjim nezvaničnim informacijama, grupa "Volkswagen" odlučila je koristiti jedinstvenu platformu za sve nove SUV-ove koji će stići u sljedećih nekoliko godina. To praktično znači da će istu platformu dijeliti novi "Audi Q7" (stiže sljedeće godine), "Bentley"-ev SUV (stiže početkom 2016. godine), "Volkswagen"-ov Touareg (stiže za tri do četiri godine), te "Porsche Cayenne" (stiže za četiri godine).

S obzirom na to da Q7 stiže prvi, možemo očekivati radikalno smanjenje težine (čak za 350 kilograma), te nešto uobičajeniji oblik. Dakle, svi budući SUV-ovi iz grupe "Volkswagen" ponijeće slične karakteristike, što znači da će biti najnapredniji SUV-ovi na planeti. No, koliko god sve ovo zvučalo dobro, ipak se ne može zanemariti i to da će "Bentley" i "Porsche", koji su ekskluzivni automobili biti itekako slični "Audi"-ju i "Volkswagenu", koji su, praktično, automobili za široke narodne mase, koliku god cijenu oni nosili.

Jasno je da će i "Porsche" i "Bentley" prikrivati svoje porijeklo specifičnim oblicima, te značajno luksuznijim i kvalitetnijim materijalima, ali ispod aluminijuma će se nalaziti vrlo slična platforma i šasija.

Takođe, očekujemo da ovi automobili dijele i motore, s tim da u "Bentley"-a vjerovatno još neće stići dizelski motor. Prije nekoliko mjeseci, iz "Bentley"-a su najavili i to da će se bazirati na razvoj benzinskih motora (što je "Volkswagen"-ov i "Audi"-jev posao), te da će dizelski motori pričekati još nekoliko godina.

Izvor: www.nipex.ba

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.