Izvor: eKapija | Srijeda, 07.08.2013.| 10:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

I projekat "Parkovi Dinarskog luka" na sajmu "Ekobis 2013" u Bihaću

(Foto: b)

Organizacija sajma "Ekobis 2013" ušla je u završnu fazu. Rokovi za podnošenje prijava završili su 31. jula, a partneri u organizaciji sajma potvrdili su punu podršku. Partneri su ujedno i članovi Direkcije sajma, a među njima su Vlada USK, Ministarstvo privrede, Razvojna agencija USK, Turistička zajednica Unsko-sanskog kantona, Nacionalni park "Una", Obrtnička komora Unsko-sanskog kantona i Poljoprivredni zavod Unsko-sanskog kantona, JP RTV Unsko-sanskog kantona.

ove godine na sajmu će biti predstavljen i projekat "Parkovi Dinarskog luka", čiji nastup je dogovoren s Nacionalnim parkom "Una". Dokaz je to da ljepota zaštićenih područja povezuje regiju, jer priroda ne prepoznaje granice, izvjestio je Novi Radio Bihać.

Nastup "Parkova Dinarskog luka" prvi je nastup na ovakvoj jednoj sajamskoj manifestaciji, koja nosi ekološki predznak i govori u prilog temi ovogodišnjeg sajma - održivi razvoj u zaštićenim područjima.

Stižu i predstavnici Parkova prirode "Hutovo blato, "Lonjsko polje", "Brijuni", "Kozjansko-regijski park", "Krka", Parka prirode "Medvenica" i naravno NP "Una". Sudjelovanje do kraja 8. mjeseca trebalo bi da potvrdi i Nacionalni park "Tara" iz Srbije. Oni će se predstaviti na zasebnom sajamskom "ostrvu" na površini od oko 100 m2.

Inače, "Parkovi Dinarskog luka" je projekt koji svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode WWF provodi u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. Brendom Parkovi Dinaridi, čiji je slogan "Neotkriveni svijet", zaštitari prirode žele promovirati Dinarski luk kao regiju s neodoljivim krajobrazom i različitom, a opet jedinstvenom kulturom.

Projekt financiraju Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške i MAVA fondacija, pa će se tako i WWF predstaviti na zajedničkom prostoru.

Na ovom izložbenom prostoru također će se naći materijali JP "Srbijašume" Beograd, Park prirode "Žumberak - Samoborsko gorje" i Lastovsko otočje.

Na štandu će izlagati i neizbježni "Unski smaragdi", Ministarstvo privrede, "Opal Group" Bihać s novim projektom "Art Natura", kao i TC "Neron".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.