NavMenu

Austrijske investicije u hidrocentrale u FBiH - U Zavidovićima niču tri MHE ukupne snage 2.580 KW

Izvor: eKapija Utorak, 06.08.2013. 17:56
Komentari
Podeli

MHE "Čardak" (Foto: Energy-eastern.eu)MHE "Čardak"

Uskoro će Federacija BiH, tačnije općina Zavidovići, biti bogatija za tri nove mini hidrocentrale na rijeci Gostović - MHE "Čardak", "Rujevica Ušće" i "Botašnica Ušće".

Riječ je o investicijama firme "EBH" iz Sarajeva, čiji je vlasnik austrijska kompanija "Energy Eastern Europe Hydro Power". Osim u Sarajevu, investitori iz Austrije su osnovali i firmu koja vodi ulaganja u mini hidroelektrane u Republici Srpskoj, tačnije "ERS" sa sjedištem u Banjaluci.

Kako kaže u razgovoru za portal "eKapija.com" Adnan Halilović, direktor sarajevske "EBH", glavni motiv za investiranje u BiH bila je činjenica da naša država obiluje velikim hidropotencijalom.

- Osim toga, vodilo nas je i uvjerenje da će se u budućnosti sve više koristiti ovaj vid proizvodnje električne energije, koji je sa aspekta zaštite okoliša prihvatljiviji od konvencionalnih - kaže Halilović.

(Foto: Energy-eastern.eu)
(MHE "Rujevica Ušće")

Domaća i austrijska iskustva

Naš sagovornik napominje da koriste iskustva poslovanja u Austriji, kao i znanja domaćih firmi.

- Izvođači građevinskih, elektromašinskih, elektroenergetskih i sličnih radova na svim našim projektima, kako u Federaciji tako i u RS, su kompanije iz BiH - ističe Halilović.

Udružene snage i znanja rezultiraće objektima u Zavidovićima, pa će se tako u slivu rijeke Gostović proizvoditi struja na tri hidrocentrale snage od 945 KW, 714 KW i 921 KW. U Republici Srpskoj, u opštini Rudo, na rijeci Sućeski u pogonu su već dvije male hidroelektrane ukupne snage 2.850 KW.

Put do izgradnje i početka rada hidro-energetskih objekata zna da bude dugačak i otežan administrativnim procedurama, što predstavlja veliku prepreku svim potencijalnim investitorima u ovaj sektor u BiH.

Lokalitet za MHE "Botašnica Ušće" (Foto: Energy-eastern.eu)Lokalitet za MHE "Botašnica Ušće"

S tim se suočio i "EBH", pa je dobijanje svih potrebnih dozvola trajalo više od 5 godina.

- Naime, poznato je da je Bosna i Hercegovina veoma bogata mnogim prirodnim resursima, a posebno hidropotencijalom koji je zbog politike u bivšem sistemu, koji je samo favorizirao izgradnju velikih elektroenergetskih proizvodnih postrojenja, u odnosu na druge države u Evropi umnogome neiskorišten sa aspekta izgradnje malih hidroelektrana. To daje veliku šansu za investiranje u ovu oblast. Međutim, u Federaciji Bosne i Hercegovine imamo trenutno jednu veoma nejasnu situaciju po pitanju zakonske regulative koja uređuje ovu oblast. Česte izmjene raznih zakona kao i nerijetka neusklađenost zakona i podzakonskih akata koji imaju dodirne tačke dovode do vrlo kompleksnog dobijanja svih neophodnih dozvola za izgradnju - navodi Halilović.

Prednosti i podsticaji

Naš sagovornik kaže da je osnovna prednost ulaganja u hidrocentrale manje snage nezavisnost tog resursa, "što rezultira da cijena električne energije za krajnjeg potrošača ne zavisi od nekog resursa kojeg nemamo".


MHE "Sućeska 1" (Foto: Energy-eastern.eu)MHE "Sućeska 1"

- Kao primjer navešću prirodni gas. Poznato je da mnoge države u regionu ne mogu direktno kontrolirati cijenu gasa za domaćinstva s obzirom na to da oni zavise od nabavne cijene iz države iz koje se ona nabavlja (npr. Ruska Federacija).

A da li državna uprava prepoznaje i subvencioniše ulaganja u obnovljive izvore energije?

- Postoji Zakon o korištenju obnovljivih izvora i kogeneracije (OIEIK) za FBIH koji je prije neki dan usvojen u oba doma federalnog parlamenta, koji bi trebalo da regulira podsticaje za proizvodnju iz obnovljivih izvora. Međutim, "EBH" sada nema nikakav podsticaj, tako da našu električnu energiju prodajemo po tzv. "floor price", a to je 8 pfeninga po kilovat satu. Vidjećemo kako će to izgledati u budućnosti kada zaživi ovaj zakon - ističe Halilović.

(Foto: Energy-eastern.eu)
(MHE "Sućeska 2")

Planovi

Za "EBH" pokretanje mini hidrocentrala u Zavidovićima je samo početak investiranja u hidropotencijal FBiH, a nadaju se da će dosadašnje administrativne poteškoće biti uklonjene.

- Kao kratkoročni plan mogu reći da je to prije svega završetak ova tri projekta s posebnim osvrtom na očuvanje životne sredine. Svjedoci smo da mnogi projekti malih hidreoelektrana ostavljaju negativan utisak nakon izgradnje što dovodi do razumljivog otpora lokalnih zajednica kada su ovi projekti u pitanju. Na sreću, mi do sada sa našim načinom izgradnje, koji predviđa poštovanje svih EU standarda, dobijamo samo pohvale što nas umnogome raduje. Ovo nam daje za pravo da kao dugoročni plan nastavimo sa investiranjem i u ostale općine u Federaciji BiH - zaključuje Halilović.

T.B.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

17.04.2024.  |  Vijesti

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Berza za selidbu pčela od sada i u Beču

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.