NavMenu

Zemljoradnička zadruga "Gračanka" iz Gračanice slavi 30 godina poljoprivredne proizvodnje - Radi se i na certificiranju zdrave hrane

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 05.08.2013. 12:58
Komentari
Podeli

Zemljoradnička zadruga "Gračanka" davno je prešla opštinske i entitetske granice i već uveliko sa svojim kooperantima radi na certificiranoj proizvodnji zdrave hrane. "Gračanka" i ove godine, kao i prethodnih, ostaje glavni nositelj svih aktivnosti u oblasti poljoprivredne proizvodnje. I ove godine "Gračanka" će organizovati veliku proizvodnju sa velikim brojem svojih kooperanata prateći ih u svim segmentima proizvodnje, od sijanja do plasmana gotovih proizvoda.

Ove godine će imati na raspolaganju i vlastitu hladnjaču kapaciteta 300 tona i višestruko uvećan plasman poljoprivrednih proizvoda, naročito šljive, na tržište zemalja Evropske unije. Inače, Zemljoradnička zadruga "Gračanka" ove godine slavi značajan jubilej, 30 godine proizvodnje povrća uglavnom za industrijsku preradu, a dijelom i za svježu potrošnju. Vrlo važan artikal koji zauzima više od 50% njihove proizvodnje je krastavac kornišon koji su, uz ostalo povrće, prodavali na domaćem tržištu.

Zemljoradnička zadruga osnovana je 1954. godine, pod nazivom "Bratstvo" i imala je niz transformacija. Danas posluje pod imenom "Gračanka".

Proizvodnja povrća se bazira na korištenju hibrida sjemena od vodećih svjetskih kuća gdje se koriste najkvalitetniji hibridi. Za svoje proizvođače organizuje stručna predavanja u cilju uvođenja novih tehnologija u proizvodnji povrća i voća.

"Gračanka" godišnje proizvede i otkupi tri miliona litara mlijeka. Otkup mlijeka se vrši na dvije Opštine Gračanica i Doboj Istok. Otkup mlijeka je organizovan kroz 22 otkupne stanice. Svakodnevno sa svojim kooperantima rade na uvođenju novih tehnologija u proizvodnji mlijeka, izradi projekata za proizvođače mlijeka, nabavci kvalitetnog priplodnog materijala iz Austrije i Njemačke, širenju stočarskih farmi, širenju mreže otkupa mlijeka.

Svoje kooperante "Gračanka" snadbijeva svim potrebnim repromaterijalom. Svi prodajni objekti su snadbijeveni repromaterijalom od poznatih svjetskih kuća koje bira stručna služba "Gračanke", tako da je u Poljoprivrednim apotekama zastupljeno sve što je potrebno poljoprivrednicima od repromaterijala, stočne hrane, mineralnih đubriva, zaštitnih sredstava.

Zadruga ima 203 zadrugara i 1.150 kooperenta, a djelatnost realizuje na 7 opština. Od 2004. godine rad zadruge je usaglašen sa opštim zakonom o zadrugama BiH. ZZ "Gračanka" ima 20 zaposlenih, od toga 6 poljoprivrednih inžinjera i 9 poljoprivrednih tehničara, a raspolaže sa 10 građevinskih objekata u vlasništvu zadruge.

Menadžment zadruge čine stručni ljudi koji su privrženi poljoprivredi i zadrugarstvu. Cijeli tim je prošao specijalističko obrazovanje iz raznih oblasti poljoprivrede, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Cilj menadžmenta je kontinuiran rad na uvođenju novih tehnologija i evropskih standarda u poljoprivrednoj proizvodnji.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta Kantonalne privredne komore Tuzla)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.