NavMenu

Pećina "Orlovača" nezaobilazan turistički dragulj sarajevsko-romanijske regije

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 05.08.2013. 10:51
Komentari
Podeli

Sastavni dio redovne turističke ponude sarajevsko-romanijske regije godinama je i pećina "Orlovača", kod Pala, koju godišnje posjeti između 1.500 do 2.000 ljudi.

Mladen Samardžić, stručni saradnik za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa u Kulturnom centru Pale, smatra da bi broj posjetilaca mogao biti i veći, s obzirom na veličinu i ljepotu "Orlovače".

- Do sada je istraženo oko 2.500 metara pećinskih hodnika, a za posjetioce je uređeno 560 metara, sa stazama i rasvjetom - rekao je Samardžić.

On podsjeća da je prošle godine donacijom Vlade Italije unutar pećine uređena staza za posjetioce, a ispred ulaza u pećinu napravljen jedan objekat, te uređen prilaz.

Samardžić se nada da će u budućnosti biti obezbijeđena sredstva za opremanje objekta, u kojem bi bili izloženi pećinski eksponati.

Prema njegovim riječima, neistraženi ostatak pećine, duge skoro 10 kilometara, predmet je interesovanja speleologa i istraživača drugih profila, koji je redovno pohode.

Podsjećajući da Orlovača spada u red najvećih i najljepših pećinskih sistema u BiH, Samardžić je dodao da istraživanja traju tokom cijele godine.

Najveći broj posjeta "Orlovači" registrovan je u vrijeme školskih ekskurzija, mada je obilazak pećine, uz pratnju obučenog vodiča, moguć svim danima.

- Ne postoji striktno određeno vrijeme za posjete pećini, bitno je samo da se posjetioci dan ranije najave - pojasnio je Samardžić.

Potencijalni posjetioci o svim detaljima posjete mogu se informisati na sajtu www.orlovaca.com, a posjete mogu najaviti i na telefon 057 227 132, te 065 992 808.

Cijena ulaznice za grupni obilazak pećine je 2 KM za učenike i 3 KM za odrasle, dok je cijena za pojedinačne posjete 4 KM.

Ističući dobru saradnju sa turističkim organizacijama i agencijama, Samardžić je ocijenio da bi broj posjetilaca koji zimuju na Jahorini, a u svoj program boravka uvrste i posjetu Orlovači, trebalo da bude znatno veći.

Pećina "Orlovača" udaljena je 15-ak kilometara od Sarajeva i nalazi se u mjestu Sumbulovac, kraj magistralnog puta za Sokolac. Ulaz u pećinu udaljen je manje od kilometar od magistrale.

U neposrednoj blizini "Orlovače", čiji je ulaz smješten u stijeni istoimenog brda visokog 1.056 metara, izvire rječica Sinjevo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

15.04.2024.  |  Građevina

50 godina Lukavac Cementa

15.04.2024.  |  Građevina

15.04.2024.  |  Vijesti

Znate li za "slučajni biser" Srednje Bosne? (VIDEO)

15.04.2024.  |  Vijesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.