NavMenu

Počeli pregovori o izgradnji fabrike čipova u Srbiji - "Mubadala" predložila i proizvodnju komponenti za avioindustriju

Izvor: eKapija Nedjelja, 04.08.2013. 16:33
Komentari
Podeli

(Foto: Vlada Srbija)

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić razgovarali su u četvrtak (1. avgusta 2013. godine) s predstavnicima kompanije "Mubadala" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o zajedničkim projektima.

- Ovo je od strateškog značaja za našu zemlju. Vlada Srbije će dati punu podršku i prihvatiti sve uslove sa namerom da ubrzamo proces saradnje u oblasti informacionih tehnonologija - naglasio je Vučić, a navodi se u saopštenju.

Razmotrena je saradnja u oblasti informacione tehnologije i u konkretnim projektima koji prethode izgradnji fabrike čipova u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju, prva faza je izgradnja centra za istraživanje i razvoj informacione tehnologije, u kojem bi se zaposlili vrhunski naučnici i inženjeri iy Srbije. Samo investicija u projekat istraživanja i razvoja iznosila bi više stotina miliona dolara.

Drugi konkretan predlog kompanije "Mubadala" je izgradnja fabrike za proizvodnju visokorazvijenih komponenti za avioindustriju.

- Srbija je naša druga domovina. Nismo došli da postavljamo uslove, već da iznesemo predloge za partnerstvo. Došli smo da vam damo ideje i da vas podržimo. Tako rade pravi prijatelji - rekao je generalni direktor kompanije "Mubadala" Valed Ahmed Salim Almokarab Al Muhairi.

Mlađan Dinkić je rekao da je uvjeren da će "Mubadala" donijeti visoku tehnologiju i investicije kakve do sada Srbija nije imala, i da će obezbijediti da se zaposle domaći stručnjaci.

- To je tehnologija kakvu imaju samo vodeće svetske sile, što će od Srbije napraviti lidera u regionu u industriji znanja - ocjenio je Dinkić.

Tema sastanka bile su i investicije u oblasti telekomunikacija, obnovljivih izvora energije, gasnih elektrana, kao i u građevinarstvu (hoteli, poslovni prostor i rezidencijalni objekti).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.