NavMenu

U Prnjavoru zabrinuti oko eksplotacije kamena na izgradnji dionice autoputa - Potrebna pomoć u zaštiti sredine i stanovništva

Izvor: eKapija Subota, 03.08.2013. 10:42
Komentari
Podeli

Za izgradnju autoputa Banjaluka Doboj, dionica od Doboja do Prnjavora, koristi se značajan dio mineralnih sirovina sa područja opštine Prnjavor, te postoji veliko interesovanje i zabrinutost, kako za lokalnu putnu mrežu, tako i za ekologiju i zdravlje stanovništva opštine Prnjavor, piše opštinski sajt.

Načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić je istakao, da je javnost zabrinuta iz mnogo razloga, od brige za zdravlje zbog podizanja prašine, buke i svega onoga što prati ovakav građevinski poduhvat, do urušavanja lokalne putne mreže.

- Ovdje se radi o eksploataciji kamena, koji se koristi kao tampon za izgradnju autoputa, pri čemu dolazi do stvaranja visokog intenziteta buke i prašine, što izaziva opravdanu zabrinutost lokalnog stanovništva. Takođe, prevozom kamena i drugih materijala dolazi do rušenja lokalnih puteva na području opštine Prnjavor, a naročito lokalnog puta Drenova – Donji Vijačani, gdje već postoje velika oštećanja - rekao je Gatarić.

On je naglasio, da je lokalna zajednica iskoristila sve mogućnosti i nadležnosti preko Odjeljenja za inspekcijske poslove, i putem kontrola nadležnih inspektora došla do određenih saznanja i preduzela određene mjere.

- Prava istina je, da su sve nadležnosti na republičkom nivou, i shodno tome smo se obratili republičkim inspekcijama. Interes lokalne zajednice je, da se zaštite građani, da ne bi snosili nikakve posljedice, da se sačuva putna mreža, te da se određena sredstva naplate u budžet opštine - rekao je Gatarić.

On je napomenuo, da se radi o eksploataciji velike količine kamena i da sredstva koja bi trebalo da budu uplaćena na račun opštine nisu mala i značajno mogu popraviti sam budžet opštine, te da će lokalna zajednica insistirati da se obezbijedi putna mreža, da se ne ugrozi zdravlje stanovništva i da opština bude obeštećena za onu sumu koja joj pripada.

- Ne znamo da li postoji koncesioni ugovor, jer lokalna zajednica nije strana u postupku. Ono što je sigurno, jeste da finansijsko stanje ne odgovara stanju eksploatisanog kamena sa područja opštine Prnjavor, jer nam je u prvih šest mjeseci od koncesionih naknada vraćeno samo 7.500 KM. Očekujemo da Vlada RS ugovorom tačno definiše količine izvezenog materijala i cijene, i da nam se sredstva u iznosu od 70% od ugovorene cijene vrate u budžet - rekao je Gatarić.

Da postoji nekorektnost u vrijednosti koncesione naknade, koja se vraća opštini Prnjavor od eksploatacije kamenih agregata složio se i Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić, koji je sredinom sedmice bio u posjeti opštini Prnjavor i sa načelnikom Gatarićem razgovarao i o ovoj temi.

- Smatram da treba pojačati kontrolu nad eksploatacijom kamenih agregata i tu vrstu koncesione nadoknade moramo disciplinovanije izvršavati - rekao je Đokić.

On je naglasio, da oni koji su dobili koncesije moraju izvršavati svoje obaveze, jer su to dobra koja se nalaze na području opštine, i logično je, da opštine iz toga imaju i adekvatnu korist.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.