NavMenu

Kancelarija za veterinarstvo BiH objavila proceduru upisa u Registar objekata porijeklom iz drugih zemalja

Izvor: eKapija Subota, 03.08.2013. 08:56
Komentari
Podeli

Kancelarija za veterinarstvo BiH obavjestila je na svom sajtu o proceduri upisa objekta u upisnik Ureda za veterinarstvo BiH. U proceduri je navedeno da objekti porijeklom iz drugih zemalja kojima je odobren uvoz u Bosnu i Hercegovinu mogu biti upisani u Registar ukoliko ispunjavaju jedan od sljedećih uslova:

a) da je registriran ili odobren za trgovinu unutar Evropske unije ili za uvoz u Evropskoj uniji i kao takav se nalazi na jednoj od lista odobrenih objekata Evropske unije. Provjera se vrši na http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/establishments/list_en.htm (link za EU članice i https://webgate.ec.europa.eu/sanco/traces/output/non_eu_listsPerCountry_en.htm (link za treće zemlje).

b) da je dostavljena garancija za objekt od strane nadležnog organa države izvoznice s kojom Bosna i Hercegovina ima potpisan sporazum o veterinarskoj saradnji. Garancije za objekte se prihvaćaju od nadležnog tijela Republike Makedonije, Republike Crne Gore, Republike Srbije.

c) da je pregledan od strane komisije Ureda, koja je nakon pregleda objekta ustanovila da su propisi, standardi, proizvodnja i kontrola koju obavlja država izvoznica najmanje jednaki propisima u Bosni i Hercegovini i da je predviđena najmanje jednaka zaštita potrošača.

Na sajtu Kancelarije se navodi da se do sada upisani i odobreni objekti za uvoz u Bosnu i Hercegovinu nalaze objavljeni na web stranici Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

Upisnik proizvođača Ureda za veterinarstvo BiH.

U cilju pojašnjenja procedura i načina upisa objekata porijeklom iz drugih zemalja u Upisnik Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine ovim putem Vas obavještavamo da je Pravilnikom o uslovima uvoza i provoza živih životinja, sirovina, proizvoda i nusproizvoda životinjskog porijekla, veterinarskih lijekova i hrane za životinje u Bosnu i Hercegovinu (Službeni glasnik BiH broj 57/12) propisan način upisa objekata u Upisnik Ureda za veterinarstvo.

Na web stranici Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine je objavljen i Vodič za uvoz kojim je detaljno opisana procedura upisa objekta u Upisnik Ureda za uvoznike koji žele upisati objekte iz drugih zemalja u Upisnik Ureda u cilju ostvarenja uvoza u Bosnu i Hercegovinu.

- Na osnovu zahtjeva stranke (uvoznika) Ured pokreće upravni postupak u cilju izdavanja Rješenja o upisu objekta u Upisnik Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine. Svi objekti koji ispunjavaju uslove iz stava (1) člana 13. gore navedenog Pravilnika mogu, ukoliko nisu upisan u Upisnik Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, na zahtjev stranke (uvoznika) biti upisani u Upisnik Ureda u skladu sa gore navedenim Pravilnikom- navedeno je na sajtu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.