NavMenu

Mostarska deponija "Uborak" pred zatvaranjem

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.08.2013. 15:47
Komentari
Podeli

Odlagalište "Uborak" u Mostaru nakon dugogodišnje borbe s velikim količinama otpada za koji su već svi kapaciteti popunjeni i neplaćanja JP "Komos" i "Parkovi "je pred zatvaranjem, prenosi Radio "Studio 88".

Ovo je za "Dnevni list" potvrdio direktor navedenog odlagališta Hasan Stupac, koji je već u više navrata upozoravao na moguće posljedice koje bi mogle biti katastrofalne za Mostar, ali i širu regiju, jer bi se uslijed nesnosnih vrućina gradske ulice mogle otpadom zatrpati brzinom svjetlosti.

- Što se tiče poštivanja obveza "Komosa" i "Parkova", davno sam trebao spustiti rampe, ali s obzirom na to da ja živim u Mostaru i da sam svjestan kakve bi to probleme proizvelo, bio sam tolerantan više nego što je moguće - kaže Stupac navodeći kako je sada tome kraj.

Zbog toga što su navedena poduzeća prekršila sva moguća obećanja i dogovore, kaže Stupac, i sam je zapao u probleme iz kojih se mu se nemoguće izvaditi.

- Ja razumijem da je i njima teška situacija i da teško naplaćuju svoje, ali ja sam nemoćan uraditi išta osim spustiti rampe - kazao je Stupac za "Dnevni list".

Zbog svega toga, kaže, nije u mogućnosti zaposlenicima "Uborka" koji rade u nemogućim uvjetima ni plaće i doprinose izmiriti.

- Zbog toga što se prema nama ne izmiruju obveze, i sami smo zapali u dugove s kojima se ne možemo nositi. Osim toga, bila je ovdje Federalna inspekcija za okoliš koja je jasno kazala da ovo odlagalište više ne može funkcionirati ovako - pojasnio je Stupac.

Po njegovim riječima, jedino rješenje za gradski otpad je otvaranje novog odlagališta. Međutim, budući da su, gradske blagajne odavno prazne, a rebalans proračuna koji je nametnuo gradonačelnik Ljubo Bešlić, ne može se raditi bez Gradskog vijeća koje ne postoji gotovo godinu dana, i sam Stupac je izrazio strah da će Mostar postati ekološka bomba.

Iz Gradske uprave Mostara od relevantnih osoba nitko novinarima nije mogao kazati ništa, jer su svi na kolektivnom godišnjem odmoru. No, ako se uzme u obzir da je Grad Mostar u teškoj financijskoj situaciji i nemogućnosti vraćanja kredita, čime je gradonačelnik Bešlić očajnički pravdao naprasni nalog za početak naplate parkiranja u Mostaru početkom kolovoza, onda je stanje više nego alarmantno.

Tad je Bešlić molio građane za razumijevanje pojašnjavajući kako je Grad Mostar u velikim kreditima koje mora vraćati radi daljnje potpore Svjetske banke koja je jedina nada za spas od potpunog kolapsa grada na Neretvi.

-Ako se ne budu poštovali ugovori sa Svjetskom bankom, neće nam se odobriti brojni projekti među kojima je i rješavanje problema s odlagalištem "Uborak" - rekao je tada Bešlić.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala www.studio88.ba)

Tagovi:
Ljubo Bešlić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.