Izvor: eKapija | Srijeda, 31.07.2013.| 14:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Aviokompanije na Balkanu - Arapi spasavaju "Jat", "Croatia Airlines" čeka prodaju, "BH Airlines" pred kolapsom

Bogati "Etihad" postaje suvlasnik "Jat"-a, "Croatia Airlines" će biti djelimično ili u cjelosti prodata, "BH Airlines" je pred gašenjem, makedonski "Mat" je prestao funkcionirati, a "Montenegro Airlines" je najuspješnija aviokompanija na Balkanu, prenosi TV "Sarajevo".

Aviokompanije u svim zemljama regije posljednjih godina su osjetile udare duboke ekonomske krize, zbog čega su spas pokušale pronaći u prodaji, modernizaciji ili otpuštanju radnika, dok su neke došle pred zatvaranje.

Novinari agencije Anadolija istražili su trenutno stanje nacionalnih aviokompanija u državama zapadnog Balkana i saznali da srbijansku aviokompaniju "Jat" spašavaju arapske investicije, da je hrvatska aviokompanija "Croatia Airlines" pred prodajom, dok je u isto vrijeme bosanskohercegovačka aviokompanija "BH Airlines" pred zatvaranjem, makedonska flota "Mat" je ugašena, a crnogorska aviokompanija "Montenegro Airlines" posluje najuspješnije od svih avioprijevoznika u regiji.

Slika aviosaobraćaja zapadnog Balkana značajno će se promijeniti od četvrtka, 01. avgusta, kada nacionalna aviokompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata, "Etihad Airways", zvanično postane suvlasnik srbijanskog avioprevoznika "Jat Airways".

Čelnici "Etihada" i "Jata" u Beogradu će, kako je najavljeno, potpisati ugovor o strateškom partnerstvu, prema kojem će "Etihad" postati 49-postotni vlasnik srbijanske aviokompanije i preuzeti značajna upravljačka prava. "Jat" će, na zahtjev arapskog investitora, biti preimenovan u "Air Serbia".

"Etihad", koji je osnovan 2003. godine, nastoji da sklopi partnerstva s aviokompanijama širom svijeta boreći se s konkurentima kao što su "Qatar Airways" i "Emirates".

Dolaskom "Etihada", "Air Serbia" će početi koristiti avione tipa "airbus" umjesto "boeinga". Prema posljednjim najavama, uskoro će "Air Serbiji" biti iznajmljeno deset "airbus" aviona tipa A319, njemačke kompanije "Air Berlin", koja je u vlasništvu "Etihada". Također, dugove "Jata" koji su se popeli na 170 mil EUR platit će Vlada Srbije.

Stručnjak za zračni saobraćaj Omer Kulić izjavio je kako strateško ulaganje "Etihada" u srbijanski "Jat" predstavlja najveću investiciju u oblasti zraačnog saobraćaja na Balkanu.

- Srbija za Arape predstavlja veliki potencijal i dobar geostrateški položaj koji će oni sigurno znati iskoristiti. Srbija će postati centar vazdušnih linija na Balkanu. Ovakav način poslovanja može biti spas i za ostale aviokompanije u zemljama Balkana", istakao je Kulić.

Ambiciozan red letenja, koji će uskoro objaviti Air Srbia, označit će ulazak na scenu jakog regionalnog igrača koji će imati za cilj da beogradski aerodrom pretvoriti čvorište aviosabraćaja regije zapadnog Balkana, ali i šire.

Ekspert Omer Kulić, koji je i predsjedavajući Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), predviđa skori nestanak svih malih avioprijevoznika.

- Posljednjih godina je u oblasti zračnog saobraćaja prisutan trend da velike svjetske kompanije gase male kompanije, tako da će se i u narednom periodu sve male kompanije i u zemljama Balkana vjerovatno ugasiti. Makedonija nema svoju aviokompaniju, mi smo pred gašenjem, Hrvati i Srbi prodaju svoje. Skoro sve aviokompanije u zemljama regije nalaze se u vrlo teškoj financijskoj situaciji - kazao je Kulić.

Bosanskohercegovačka aviokompanija "BH Airlines" već dugi niz godina suočava se sa ozbiljnim financijskim problemima, dok su sve češće informacije da se "BH Airlines" gasi zbog neisplativosti daljeg finansiranja ove kompanije čiji su dugovi premašili desetine miliona maraka.

Prema izvorima iz Vlade Federacije BiH, federalna vlada je za finansiranje "BH Airlines"-a izdvajala7 mil KM godišnje (oko 3,5 mil EUR), ali su dugovi prema povjeriocima skoro uništili ovu kompaniju koja ima svega dva aviona i 108 zaposlenih. Nedavno su blokirani i bankovni računi "BH Airlines"-u, a razlog su bili znatni iznosi dospjelih nenaplaćenih dugovanja prema toj banci, kao i veliko kašnjenje u otplati po osnovu lizinga kojim su 2005. godine kupljena dva aviona.

Također, iz Vlade FBiH je potvrđeno da je jedan od razloga za gašenje ove aviokompanije i prekid partnerstva sa "Turkish Airlines"-om. Isto tako, Vlada FBiH ranije je potvrdila da su od suvlasničkih udjela u "BH Airlines"-u odustale i mnoge svjetske aviokompanije koje su, nakon odlaska "Turkish Airlines"-a, bile zainteresovane da budu strateški partneri.

Također, ni u hrvatskoj aviokompaniji "Croatia Airlines" stvari ne idu u najboljem pravcu. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske Siniša Hajdaš Dončić potvrdio je kako Vlada Hrvatske planira prodati dio ili cijeli "Croatia Airlines". Istakao je kako je država dokapitalizirala ovu kompaniju s milijardu kuna (oko 140 mil EUR), te najavio da će Vlada u prvoj fazi sanacije tvrtke nastaviti s restrukturiranjem. Sindikati pilota i stjuardesa Croatia Airlinesa u maju ove godine su stupili u štrajk sa zahtjevima da se zadrže sva prava iz prošlogodišnjeg kolektivnog ugovora. Kompanija je izgubila više od tri miliona kuna za četiri dana. Sindikati su tražili i da se povuku otkazi za 42 stjuardese i stjuarta koji su bili na bolovanju.

Do sada je najgore prošla makedonska aviokompanija "Makedonski Avio-Transport" koja je 2009. godine ugašena zbog nerješivih finansijskih problema, a svi avioni su rasprodati ili su rashodovani.

Crnogorski "Montenegro Airlines" je jedna od rijetkih regionalnih kompanija koja je uspjela da ove godine skoro prepolovi gubitak u odnosu na 2012. Nacionalni avioprijevoznik Crne Gore ove godine je povećao broj putnika za 6%. Sa raspoloživim kapacitetom od osam aviona, pet aviona tipa "fokker 100" i tri aviona tipa "embraer 195", ova aviokompanija je u 2012. godini imala ukupan prihod u iznosu od 74.860.263 EUR. U saopćenju "Montenegro Airlines"-a navedeno je da su troškovi poslovanja smanjeni za 4% kao rezulatat preduzetih sveobuhvatnih mjera racionalizacije. Prema nekim pokazateljima, "Montenegro Airlines" je najbolja kompanija u regiji Balkana.

(Tekst je preuzet sajta www.tvsarajevo.ba)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.