Izvor: eKapija | Srijeda, 31.07.2013.| 11:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kako BiH koristi savremene tehnologije za promociju turizma?

Internet stranice i aplikacije za pametne telefone mogu bolje promovisati turističku ponude neke zemlje. Upotrebi savremenih tehnologija i u ove svrhe sve češće pribjegavaju bosanskohercegovački ugostitelji i turističke zajednice, piše "Slobodna Evropa".

Bosna i Hercegovina je nedavno dobila prvi turistički vodič u formi aplikacije za pametne telefone i tablete. Kako ga naći? Potrebno je ukucati "BiH Guide" u pretraživač online marketa "Play Store" ili "iTunes". To je besplatna aplikacija koju su kreirali organizacija "Oxfam" i turistička agencija "Green Visions". Projekt menadžerica "Oxfama" Ajna Galičić kaže da "BiH Guide" nudi pregršt informacija turistima, putnicima namjernicima ili prolaznicima.

- Kao, naprimjer, kratak opis lokacije za posjetu, sve kontakte, adrese, fotografije, veb stranice. Aplikacija ima više kategorija. Radi se o atrakcijama, o hrani i piću. Također, možete naći smještaje, a tu su i neki događaji, kao i infopunktovi - ističe Galičić.

Elektronski turistički vodič "BiH Guide" je savremeni način promocije bosanskohercegovačkog turističkog potencijala za inostrane, ali i za domaće turiste koji ni sami nisu svjesni šta nudi njihova zemlja.

- Nama je bilo neshvatljivo kako je teško doći do nekog telefona dobrog restorana, znati šta ima negdje u okolici možda Foče, Bihaća, dakle, gradova koji nisu toliko turistički posjećeni kao Sarajevo i Mostar. To nas je ponukalo dati što više informacija na jednom mjestu, u savremenom obliku koji je pristupačan svima - navodi Galičić.

Turistička organizacija Banje Luke takođe priprema aplikaciju kojom će korisnicima pametnih telefona predstaviti turističku ponudu grada na Vrbasu. Od ranije je postavljen samouslužni infopult i punktovi sa besplatnim Internet pristupom.

- Prošle godine je već postavljen interaktivni infopano koji funkcioniše na tehnologiji touchscreen-a. Postavljen je na glavnom gradskom trgu. Sprema se i Andriod i Windows aplikacija. Naravno, postavljen je besplatni bežični Internet koji pokriva uži centar grada i područja oko tvrđave Kastel i plaže Abacia - kaže stručni saradnik Turističke organizacije Banjalouke Dražen Brdar.

Razmišljati strateški

Nedavno je predstavljena i virtuelna panorama Mostara. Ovi jedinstveni prikazi turističkog dragulja Hercegovine rađeni su digitalnom tehnikom.

- Panorama Mostara je načinjena od dvije fotografije veličine 12 i 18 gigapiksela, koje su pojedinačno načinjene od 2.210 razdvojenih fotografija. Znači, osim virtualne šetnje gradom Mostarom, svi posjetitelji - inače fotografija se nalazi na www.mostarpanorama.info - će moći detaljno razgledati i simbole grada Mostara, poput Biščevića kuće, Kajtazove kuće, Muzeja Hercegovine, Musabegovića kuće, Karađozbegove džamije, Župe sv. Petra i Pavla i neizostavnog Starog mosta sa starom gradskom jezgrom - pojašnjava viši stručni saradnik kantonalne Turističke zajednice Ramiz Bašić.

Da nije bilo kreativaca iz agencije "Innovattivo", navodi Bašić, ovaj projekat teško bi ugledao svjetlo dana:

- Ova ekipa mladih ljudi je stvarno po čelopeku, po vrućini uradila fotografisanje Mostar i taj projekat je već okončan. Cijena ovog projekta je iznosila nekih desetak hiljada maraka. U planu je provedba istog ovoga projekta i na području drugih općina u našem kantonu.

Informaciono-komunikacione tehnologije, poput Interneta, unijele su revoluciju u turizam. Ova privredna grana danas je hiperkonkurentna industrija. Bosna i Hercegovina pokušava slijediti svjetske tokove, ali još uvijek kaska.

- Ako pogledate svjetske ili evropske statistike vidjet ćete da danas veliki broj ljudi, prije nego što donese odluku o putovanju na određenu destinaciju, konsultuje Internet ili društvene mreže. Zbog toga je važno da se i mi u BiH približimo kroz tehnologije turistima, odnosno njima prikladnom načinu komunicianja. Osim takvih aplikacija potrebno je da se više kreiraju veb stranice i stranice na društvenim mrežama o destinacijama, turističkim objektima ili izložbama. Također, jako je važno da budemo prisutni na raznim booking engine-ima, kao što su Booking.com, TripAdvisor.com i drugi, jer istraživanja pokazuju da veliki broj potencijalnih turista koji dolaze na određene destinacije većinu aranžmana kreiraju sami, odnosno vrše bukiranje online - pojašnjava univerzitetski profesor i savjetnik za turizam Almir Peštek.

Kako bi upotreba savremenih tehnologija u bosanskohercegovačkom turizmu bila što efikasnija, važno je razmišljati strateški, što upravo nedostaje ovdašnjim turističkim radnicima.

- Ako malo dublje analizirate situaciju, vidjećete da veliki broj aplikacija koje mi koristimo su samo taktički alati, a iza toga ne stoji jasno definisana strategija i komunikaciona strategija, jer prije nego što počnemo razmišljati o primjeni informacionih tehnologija, koje su nužnost u današnjem turizmu, veoma je važno da imamo stratešku perspektivu i da turizam posmatramo na drugi način. Onda bismo mogli očekivati veće i bolje rezultate - zaključuje Peštek.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.